Vlierbessen

Hier vertellen wij je alles over Vlierbessen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vlierbessen.

Gebruik van Vlierbessen

Vlierbessen moeten eerst gekookt worden. Rauw kun je ze niet eten of in een gerecht verwerken. Ze zijn rauw zelfs een beetje giftig. Mensen en dieren kunnen er diarree van krijgen en zodoende uitdrogen. Gekookte vlierbessen zijn zeer geschikt om jam of drank van te maken. Vlierbessen zijn een favoriet ingrediënt in wijn en jenever. Je kunt er ook limonade van maken. Je kunt van de vlierbes ook de bloesem consumeren. Ook de bloesem moet eerst gekookt worden. De bloesem wordt gebruikt om siroop of ijs van te maken. Van de bloesem en de bladeren kun je thee trekken. Je kunt vlierbessen gratis in de vrije natuur plukken. Als je de ruimte hebt, kun je ook een vlierbessenstruik in je tuin planten. Ze zijn volop verkrijgbaar in tuincentra. Eet de vlierbessen bij voorkeur zo snel mogelijk na de pluk. Gebruik alleen de rijpe bessen. In de koelkast zijn ze nog 1 tot 2 dagen houdbaar. Verwijder voor het koken de takken. Tijdens het koken barsten de bessen open. Na het koken moeten de bessen gezeefd worden om de pitten er uit te halen. De pitten bevatten ook gifstoffen. Je kunt de bessen ook zeven door een schone keukendoek en zo het gezonde sap opvangen.

Algemene informatie over Vlierbessen

Vlierbessen komen in veel bossen, stadsparken, langs weilanden en in de duinen van Nederland voor. Er bestaan wereldwijd ongeveer 25 soorten vlierbessen. In Nederland komen de meeste soorten daarvan voor. De gewone vlierbessenstruik heeft zwarte bessen. De trosvlier heeft rode bessen. Een vlierbes is een kleine ronde zwarte bes. De rauwe bes is giftig. Daarom moet je ze eerst koken. Daarna zijn ze geschikt voor consumptie. Vlierbessen worden veel gebruikt om de heilzame werking. In de geneeskunde is het een veelgebruikt ingrediënt. Zo zou de vlierbes helpen tegen het hoesten, verkoudheid en ontstekingen in de mond en luchtwegen verhelpen. Daarnaast werkt de vlierbes vochtafdrijvend. De bladeren van de vlierbes worden gebruikt om kneuzingen en wonden te genezen. Ze verbeteren de stofwisseling en ze helpen bij reuma. Men plantte de vlierbes in het verleden ook veel ter bescherming van boze geesten en krachten.

Enkele gebruiksvormen van Vlierbessen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Vlierbessen