Eieren

Hier vertellen wij je alles over Eieren. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Eieren.

Gebruik van Eieren

Eieren

Het meest gegeten en gebruikte ei, is het ei van de kip. Je kunt het ei koken en eventueel vullen, pocheren, bakken, een roerei maken, een omelet van maken, of van het eiwit een meringue maken. Veel eieren worden gebruikt in koek, gebak, pasta, beschuit en andere gerechten. Eidooiers zijn een emulgator. Klop een eidooier met olie en azijn en je verkrijgt mayonaise.

  • Kippenei, ganzenei, eendenei en kwarteleiSoorten
  • EierenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Eieren

Eieren bestaan uit een schaal, een dooier (60%) en eiwit (30%).

Eieren koop je in iedere levensmiddelenzaak of supermarkt. Tegenwoordig worden eieren in veilige, aangepaste kartonnen of plastic dozen verhandeld. De kleinste verpakking is voor 4 stuks en de grootste is een open kartonnen tray voor 30 eieren. De eieren worden ingedeeld naar klasse. Op het eierdoosje staat bijvoorbeeld een S (het ei weegt minder dan 53 gram), M (het ei weegt tussen de 53 en 63 gram), L (het ei weegt tussen de 63 en 73 gram) en XL (het ei weegt boven de 73 gram).

De kleur van het ei is afhankelijk van het ras van de kip. Jonge kippen leggen de lichtste eieren. Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. Kippen met roze oorlellen leggen bruine eieren.

Europese regelgeving heeft bepaald dat op ieder ei een stempel moet staan met de zogenaamde eicode. Deze eicode bestaat uit 7 cijfers en letters. Het eerste cijfer van de eicode geeft informatie over het leefsysteem van de kip. Biologisch = 0, vrije uitloop = 1, scharrel = 2, kooi = 3. De twee daarop volgende letters staan voor het land van herkomst. NL = Nederland, BE is België. Daarna volgen de vijf cijfers van het registratienummer van het legpluimveebedrijf, en eventueel extra cijfers die het stalnummer aanduiden.

Een ouder ei heeft een grotere luchtkamer, waarschijnlijk veroorzaakt omdat het water uit het eiwit naar mate het ouder wordt, verdampt. Je kunt makkelijk testen of het ei eetbaar is door het in een kom water te leggen. Een vers ei zakt naar de bodem. Een oud ei blijft drijven.

Eieren zijn bederfelijke levensmiddelen en dienen daarom bij aankoop zo vers mogelijk te zijn. Contoleer ieder ei afzonderlijk op barsten en vervuiling. Via een gebarsten of vervuilde schaal kunnen bacteriën en schimmels in het ei dringen. Na aankoop moeten de eieren snel naar huis worden gebracht. Extreme temperatuurschommelingen hebben een nadelige invloed op de houdbaarheid. Om de houdbaarheid te verlengen, kan men het beste de eieren in het doosje bewaren in de koelkast. Eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast. Bewaar eieren nooit in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of gerookte vis. Door hun poreuze schaal nemen eieren geuren over. Als er water op de eierschaal terechtkomt, kunnen zich hier bacteriën ophopen die vervolgens in het ei dringen. Hardgekookte, ongepelde eieren blijven gekoeld ongeveer 2 weken vers. Gepelde eieren blijven in een glas met licht gezouten water 2 tot 3 dagen goed. Rauw eigeel kan afgedekt worden met een laagje olie 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Een rauw ei is in te vriezen en een half jaar houdbaar. Doe het ei rauw, zonder schaal, in diepvriesbakjes.

Een ei is een bron van mineralen (fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer) en vitamines (A, B1, B2, B6 en E). De eidooier bevat cholesterol.

Enkele gebruiksvormen van Eieren

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Eieren