Sekt

Hier vertellen wij je alles over Sekt. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sekt.

Gebruik van Sekt

Sekt

Sekt is een goedkope vervanger van Champagne. Je kunt deze drank dan ook eigenlijk op dezelfde manier gebruiken. In plaats van een Champagne-ontbijt kun je ook de dag met een glaasje Sekt beginnen. Sekt kan goed gedronken worden als aperitief. Het is een feestelijk drankje. Je kunt met Sekt verschillende cocktails maken. Het is dan in ieder geval een goedkoper alternatief voor Champagne. Je kunt er een vruchtenbowl mee maken. Net als Champagne kun je Sekt serveren bij verfijnde gerechten. Serveer de Sekt bij voorkeur in zogenaamde ?flûte-glazen?. Dan blijft de wijn langer sprankelend.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • verschillende merken, er bestaat witte, rode en roze, zoete, halfdroge en droge SektSoorten
  • DrankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Sekt

Sekt is de Duitse benaming voor mousserende wijn. Het wordt ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn genoemd. Het betreft in ieder geval een wijn waaraan koolzuurgas wordt toegevoegd. Het lijkt wat op Champagne, maar is over het algemeen een stuk goedkoper. Er zijn Sekt soorten die op dezelfde wijze worden bereid als Champagne, maar als zij niet uit de streek komen, mogen ze geen Champagne genoemd worden. Lambrusco en Prosecco zijn Italiaanse mousserende wijnen die vergelijkbaar zijn met de Duitse Sekt. Mousserende wijn wordt op drie verschillende manieren gemaakt. Met de methode traditionelle wordt de tweede gisting in de fles op gang gebracht, waarna de wijn mousserend wordt. Dit is de manier waarop ook Champagne mousserend wordt gemaakt. Met de methode charmat wordt de tweede gisting in het vat gedaan. Het is een goedkope methode om de wijn mousserend te laten maken. Direct na het mousserend maken van de wijn, wordt deze gebotteld. Ten slotte is er de methode gazeifé. Hierbij worden de bubbels in het product als het ware ?ingespoten? zoals dat ook met koolzuurhoudende limonades wordt gedaan.

De meeste Duitse Sekt wijnen zijn wit. De wijngaarden liggen voor het grootste deel langs de Rijn met zijrivieren en in Rijnland-Palts. De meest voorkomende druivensoort is Riesling. Deze druif wordt het meeste gebruikt voor kwaliteitswijn. De smaak van Sekt is zoeter en fruitiger dan bijvoorbeeld Champagne. Sekt of Duitse mousserende wijn is over het algemeen verkrijgbaar bij de supermarkt. Een uitgebreider assortiment vind je bij de slijterij. Je hebt goedkope soorten en kwaliteitsmerken. Sekt kan dan ook onderverdeeld worden in drie kwaliteitsklassen: de gewone schuimwijn (Schaumwein), Sekt, en Qaulitätswein bA. Daarom kunnen flessen Sekt enorm in prijs verschillen. Sekt heeft doorgaans een vergelijkbaar alcoholpercentage als een ?normale?wijnsoort.

Enkele gebruiksvormen van Sekt

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sekt