Cointreau

Hier vertellen wij je alles over Cointreau. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cointreau.

Gebruik van Cointreau

Je kunt Cointreau op verschillende manieren drinken. Je kunt het drankje puur in een likeurglas (naast een kopje koffie) drinken, of in de koffie met een toef slagroom. Cointreau kan ook worden gemixt met andere drankjes. De smaak van de sinaasappellikeur smaakt niet alleen goed in cocktails, maar ook prima in zoete en hartige gerechten. De warme sinaasappelsapsmaak komt goed tot zijn recht in sauzen voor over gerechten met gevogelte. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan ganzenpaté. Ook smaakt de drank prima in zoete nagerechten met ijs, mousse of pudding. Cointreau kan in gerechten eventueel vervangen worden door Grand Marnier.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • DrankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Cointreau

Cointreau is een alcoholische drank uit Frankrijk. Het wordt gemaakt in de Franse stad Saint-Barthélemy-d?Anjou. Cointreau is een sinaasappellikeur. Een likeur bestaat altijd uit gedestilleerd water, een vorm van alcohol (neutraal of van een gedistilleerde drank als whiskey of brandewijn), suiker en smaakstoffen. Cointreau gebruikt sinaasappelen als smaakmaker. Ze komen uit de hele wereld, maar voornamelijk uit Spanje en Haïti. De vijf sinaasappelsoorten die voor het maken van Cointreau worden gebruikt, zijn: Bigarade, Comuna, Cadanera, Sulastiana en Pera. Er wordt overigens alleen gebruik gemaakt van de schillen. Deze worden in de zon gedroogd als de vruchten rijp zijn. Gedroogd worden ze dan naar Frankrijk verscheept.

Cointreau dankt zijn naam aan de bedenkers, de broers Adolphe en Edouard-Jean Cointreau. Zij maakten deze drank voor het eerst in 1849. De zoon van Edourd-Jean verfijnde de smaak en bedacht een manier om de drank langer smakelijk te houden. Hiervoor gebruikte hij uiteindelijk in plaats van de Franse exemplaren, de bittere en zoete sinaasappelen uit exotische oorden. De karakteristieke, vierkante fles werd destijds ontworpen door Edouard-Jean Cointreau. Deze fles wordt nog steeds gebruikt. De broers hadden eerder ook succes met een kersenlikeur, genaamd Guignolet. Hoewel het recept van de Cointreau een familiegeheim blijft, staan de deuren van de distilleerderij tegenwoordig open voor publiek en worden er dagelijks rondleidingen gegeven. Actrice en kunstenares Dita von Teese is sinds 2008 het ?reclamegezicht? van Cointreau.

Cointreau is helder van kleur. De combinatie van zoete en bittere gedroogde sinaasappelschillen geven de drank een eigen specifieke smaak. Cointreau is verkrijgbaar in de slijterij. Een fles Cointreau is langere tijd houdbaar. Het alcoholpercentage van Cointreau is 40%. De drank wordt vanwege de wettelijke bepalingen niet verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. De verkoper mag bij twijfel over de leeftijd van een koper om een legitimatiebewijs vragen.

Enkele gebruiksvormen van Cointreau

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cointreau