Gelatine

Hier vertellen wij je alles over Gelatine. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gelatine.

Gebruik van Gelatine

De velletjes gelatine laat u voor het gebruik in koud water weken. Daarna knijpt u het velletje uit en u lost het in de warme vloeistof op. Laat gelatine niet meekoken. Dit geeft een onaangename smaak aan het gerecht. Poeder gelatine kunt u in een schaaltje doen en deze overgieten met koud water. Laat de gelatine het water in zich opnemen. Hierna gaat u net als bij de velletjes gelatine te werk. Zodra de vloeistof begint af te koelen zal de gelatine langzaam weer vast worden en de vloeistof binden. Om het zakken van de gelatine in de bereiding te voorkomen, moet u af en toe het gerecht roeren. Dit is bijvoorbeeld bij het maken van pudding nodig. De verhouding tussen de hoeveelheid gelatine en vloeistof is lastig exact te bepalen. Agar agar bindt twee keer zo sterk als gelatine. Aspic is een gekruide gelei van vis- of vleesbouillon, welke gebonden is met gelatine. Drilpudding is een ander woord voor gelatinepudding.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • velletjes en poederSoorten
  • BindmiddelenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Gelatine

Gelatine is een doorzichtige, smakeloze, en reukloze ?lijm?stof die verkregen wordt uit het collageen in het bindweefsel, bot, en organen van dieren. Ook de beenderen en ingewanden van paarden en runderen worden gebruikt. Men gebruikt gelatine als emulgator in voedingsmiddelen. In zuivel, ijs en snoep wordt veel gebruik gemaakt van gelatine.

Gelatine heeft geen voedingwaarde. Ze wordt gebruikt als geleermiddel of bindmiddel. Gelatine heeft de eigenschap om in warme vloeistof op te lossen en vervolgens bij afkoeling tot een gelei te stollen. Omdat gelatine niet zal stollen bij een temperatuur boven de 25 graden Celsius, gebruiken ze in tropische landen er iets anders voor, namelijk agar agar. Dit is een stof die dezelfde kwaliteiten heeft als gelatine, alleen is deze stof niet van dierlijke oorsprong. Daarom wordt agar agar ook geprefereerd boven gelatine door vegetariŽrs en veganisten. Het werkt enigszins laxerend. Agar agar bevat koolhydraten, sulfaten en calcium.

Gelatine is te koop in de supermarkt. Meestal zijn het een soort plasticachtige velletjes die verpakt zijn in een doosje. Er is echter ook poedergelatine. De velletjes gelatine mogen bij het oprollen niet breken. Let op of de randen niet opgedroogd zijn. U kunt de velletjes gelatine op een koele droge plaats geruime tijd bewaren. Zie voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking. Agar agar (ook wel kanten genoemd) is verkrijgbaar in de natuur/reformwinkel.

Enkele gebruiksvormen van Gelatine

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Gelatine