Vieux

Hier vertellen wij je alles over Vieux. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vieux.

Gebruik van Vieux

Vieux is een sterke drank en bevat minimaal een alcoholpercentage van 35 procent. Je kunt vieux puur drinken uit een borrelglas of met een frisdrank uit een longdrinkglas. De cola-vieux is een heel bekende mix. Vieux kun je ook goed mixen met 7-up, ijsthee en jus d’orange. Je kunt hem ook combineren met andere sterke drank. Een Heugemeutje is bijvoorbeeld een mix van gelijke delen vieux, Tia Maria, cointreau (elk 10 milliliter) en een druppel Baileys, geserveerd in een shooterglas. Sinds 1 januari 2014 mag je in Nederland alleen sterke drank kopen als je 18 jaar of ouder bent. De verkoper mag bij de verkoop naar een legitimatiebewijs van de koper vragen als deze twijfelt aan de leeftijd. In de supermarkt mag er naar een legitimatiebewijs gevraagd worden als de koper er jonger uitziet dan 25 jaar bij de aankoop van alcohol. Jongeren onder de 18 jaar mogen zonder begeleiding van een persoon van 21 jaar of ouder niet in een slijterij komen. De eigenaar van een slijterij mag de toegang weigeren.

Algemene informatie over Vieux

Vieux is een sterke drank van Nederlandse bodem. De lichtbruine tot donkerbruine drank heeft een alcoholpercentage van minimaal 35 procent. Vieux is samengesteld uit neutrale graan- of melassealcohol waar smaakstoffen aan worden toegevoegd. Vieux bevat ook een klein beetje cognac of ander wijndistillaat. De kleurstof wordt verkregen door toevoeging van kleurstof (bijvoorbeeld karamel). Vieux werd tot halverwege onze vorige eeuw verkocht onder de naam Hollandse cognac of Koetsiercognac (koetsiertje). Dit had vooral te maken met het imago. De naam moest de indruk wekken dat het hier om de duurdere drank cognac ging. Vieux smaakt echter niet naar cognac en het was algemeen bekend dat de vieux slechts een Hollandse imitatie was. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd cognac een beschermd product. De Fransen staken er een stokje voor de naam cognac voor de namaak cognac te gebruiken. Op dat moment werd de naam veranderd in Vieux. De naamsverandering bracht geen nadeel voor de fabrikant. Vieux werd zelfs onverwachts een populaire drank en in het bijzonder door de jongere consumenten veel gemixt met cola. De naam vieux werd in onderling overleg van de distillateurs gekozen. Het verwees naar het Franse woord vieux, wat ‘oud’ betekent en verwijst naar de leeftijd van goede cognac. Tegenwoordig is vieux na de jonge jenever het grootste Nederlands gedistilleerd product.

Enkele gebruiksvormen van Vieux

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Vieux