Anijslikeur

Hier vertellen wij je alles over Anijslikeur. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Anijslikeur.

Gebruik van Anijslikeur

Anijslikeur kan in een klein borrelglaasje gedronken worden als aperitief. In Griekenland worden bij de ouzo kleine hapjes geserveerd. De meeste anijsdranken kunnen zowel puur (met ijs) of aangelengd met water worden gedronken. U kunt anijsdrank mixen met cola, appelsap, tomatensap, grenadine en jus d’orange. Anijsdrank kan tevens in verschillende gerechten worden gebruikt om een vleugje anijssmaak aan het gerecht te geven. Anijsdrank kan ook gebruikt worden om gerechten te flamberen.

Algemene informatie over Anijslikeuren

Alcoholische anijsdranken werden al in verschillende oude beschavingen, meer dan 7000 jaar geleden, gedronken. Anijslikeur is een sterke drank die om en nabij de 20% alcohol bevat. Voor likeur geldt een minimum alcoholgehalte van 15% en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Aan de toevoeging van suiker is overigens geen maximum verbonden. Wanneer het alcoholpercentage lager ligt, noemt men de drank een likorette. Likeur mag in Nederland niet in de supermarkt verkocht worden, maar likorettes daarentegen wel.

Anijslikeur bevat de volgende ingrediënten: gedestilleerd water, neutrale alcohol of een mengsel van gedistilleerde drank (als whisky of brandewijn), suiker, smaakstoffen en uiteraard anijs, steranijs of anijsessence. Veel bekende anijsdranken komen uit landen rond het Middellandse Zeegebied. Ze lijken qua smaak ook enigszins op elkaar. Bekende anijsdranken zijn: Pastis, Ouzo, Sambuca, Raki en Arak. Anijslikeur wordt het best rechtop staande bewaard op een donkere koele plaats.

Pastis is een Franse alcoholhoudende anijsdrank, die gemaakt is op basis van steranijs en kruidenextracten. Men voegt voor het gebruik koud water aan de pastis, waardoor een karakteristiek troebel drankje ontstaat. Sambuca is een Italiaanse anijslikeur, die ook gemengd kan worden met water. Traditioneel wordt een Sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas die symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Men steekt dit drankje aan voordat het gedronken wordt. Ouzo is het bekende drankje uit Griekenland, met een alcoholpercentage van 40 tot 44%. Ouzo wordt gedestilleerd in koperen ketels met een mengsel van alcohol, anijs, steranijs, kardemom, maïs, engelwortel, lindebloesem en koriander. De anijs is de meest overheersende smaak. Ook ouzo kan puur of aangelengd met water worden gedronken. Ouzo heeft een transparante kleur, maar aangelengd met water wordt het wit. Raki is de Turkse anijsdrank. Het heeft een alcoholpercentage van 45%. Ook raki wordt met water aangelengd. Arak is een bekende anijsdrank uit Libanon, Syrië, Jordanië en Israel.

Enkele gebruiksvormen van Anijslikeur

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Anijslikeur