Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Kerrie-eitjes

Lees de column van HildeLekker met je handen eten terwijl je ergens op bezoek bent kan eigenlijk alleen maar als er roti wordt geserveerd. Laatst heb ik dat dan ook ongegeneerd gedaan toen een vriendin mij uitnodigde voor een Surinaamse roti-avond. Mij hoor je niet klagen. Ondanks de gele kerrie-handen. Maar daar heb je zeep voor.

Het staat niet zo vaak bij mij op het menu, maar dat is niet omdat ik het niet lekker vind. Ook niet omdat het zo moeilijk is om te maken trouwens, want het is vrij simpel: aardappels met kousenband (of boontjes, als 't niet anders kan), pepertje, kip en natuurlijk de roti zelf, oftewel de 'pannenkoek'. En dat alles gekookt met die smakelijke masala kerrie. Het kost iets meer dan een uur, maar dan heb je ook écht wat.

Wat ben ik blij dat de Surinamers dit gerecht uit hun land hier hebben geïntroduceerd. De exotische variant op 'aardappels, groente, vlees' heeft zo veel meer smaak dan onze saaie, in deze vergelijking haast smakeloze Hollandse pot.

En dan met een extra extraatje in de vorm van de roti, die ik overigens niet zelf vervaardig. Net als bij bladerdeeg en croissantdeeg is ook rotideeg een vrij tijdrovend en nauwkeurig karweitje. En uit ervaring weet ik dat het eindresultaat dan over het algemeen niet veel beter smaakt dan het diepvriesproduct van de toko. Ik richt me liever op de malse kip en de pittige aardappeltjes. En wat trouwens ook niet mag ontbreken bij de Surinaamse roti is zo'n lekker kerrie-eitje dat even in de pan heeft meegeprutteld.

Maar om even op mijn eerdere opmerking terug te komen: u vraagt zich vast af wat dan de reden is dat ik het niet zo vaak eet? Omdat het een gerecht is dat je met wat meer mensen moet nuttigen. Niet in je eentje of met z'n tweeën, maar gewoon gezellig met minstens een man of vier. Lekker met z'n allen die roti door de kerriesaus halen, nog een keer opscheppen en het bord met de vingers aflikken. En daarna eensgezind de gele handen wassen.

Bekijk ook

Voetbalfood
Bent u er al klaar voor? Negentig minuten van opperste concentratie in een oranje outfit is niet niets, daar is energie voor nodig. Zeker als daar het nodige gejuich, geroep en gespring, en in het slechtste geval ook nog wat emotionele tegenslagen, bij komen kijken. Gelukkig is er een heel scala aan WK-voedsel waar u op kunt teren.

(1)

  • Het is voor mij een bekend gerecht en het valt bij de meeste(Hollandse) mensen in de smaak. Voor de ROTI heb ik een alternatief gevonden; bak pannenkoekjes van BARA-meel, maak het niet aan met melk, maar met water. Leg op iedere roti een bakpapiertje en gebruik de benodigde pannenkoekjes/flensjes. De rest doe je in de vriezer tot een volgende keer. Heb voor bruiloftsgasten een etentje verzorgd(80 pers), Roti met kip massala en roti met kerrie eitjes. Het was een succes en men vond de pannenkoekjes van BARA-meel een vondst! Was een mooi compliment voor een Indo!
    Reactie door Bibisoerabaja

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven