Sardientjes

Hier vertellen wij je alles over Sardientjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sardientjes.

Gebruik van Sardientjes

Sardientjes

Sardientjes zijn zowel gegrild of gebakken erg lekker. Men kan ze ook frituren. De sardientjes in blik zijn kant-en-klaar voor bereiding. Men kan de sardientjes in olie op het brood doen of er eerst een lekkere salade mee maken. Dan zijn ze ook lekker met een toastje of op een stokbroodje. Sardines worden als volgt gefileerd. Was de schubben van de sardientjes onder koud stromend water. Met een scherp mesje snijdt u de buik van kop naar staart in. Nu kunt u de ingewanden verwijderen. Snij de kop, buikvinnetjes en rugvin er af. Met beide duimen drukt u vervolgens de sardien voorzichtig open. Dan pakt u de ruggengraat bij het staartdeel en trekt u met de andere hand voorzichtig het vlees los. Nu kunt u de sardien openklappen en de achtergebleven graatjes en schubben controleren.

  • Sardina pilchardusLatijnse naam
  • in blik: langer dan een jaar (meerdere jaren)Houdbaarheid
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Sardientjes

De sardien (ook geschreven als sardine) of pelser is een straalvinnige vis die familie is van de haring. Ze zijn vernoemd naar het eiland Sardinië. Ze kunnen ook net zo groot worden als een haring. Wat betreft uiterlijk en smaak lijken ze ook wel op de haring. Een volwassen sardien wordt ook pelser (of pilser) genoemd. De vis wordt gevangen in de kust langs het zuiden van Noorwegen tot Senegal, in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Een sardien is rijk aan goede vetten (omega -3 vetzuren) en valt onder de zogenaamde ?vette vis?. Sardines bederven snel en daarom moeten ze binnen 6 tot 8 uur binnen de vangst worden gegeten. Om die reden ziet men in Nederland de vissen eigenlijk alleen diepgevroren of in blik in de winkel. Op de manier zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Vers zijn ze in Nederland bijna niet verkrijgbaar. In zuidelijke landen zoals Spanje en Italië eten ze hem het liefst vers. In principe zijn diepgevroren exemplaren of sardines in blik bijna net zo goed als de verse. Diepgevroren sardientjes ontdooit u in de koelkast. De smaak van het vlees van de vis is stevig en mals. Het neigt naar haring. De kleur van het visvlees is blank.

Sardientjes worden voor verpakking in blik op maat gemaakt zodat men bijna gelijke groottes verkrijgt. De overgebleven stukjes vis worden gebruikt voor het maken van veevoer (voor varkens), visolie en vismeel. De blikjes kunnen vaak op een makkelijke manier worden geopend, door middel van een lipje waar men eenvoudig aan kan trekken. Soms bevindt zich een soort ?sleutel?aan het blikje waarmee men het blikje kan open draaien. Dit maakt het een makkelijk product voor onderweg om er een broodje bijvoorbeeld mee te beleggen.

Enkele gebruiksvormen van Sardientjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sardientjes