Citroengras
Hier vertellen wij je alles over Citroengras. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Citroengras.
Gebruik van Citroengras
Citroengras wordt meegekookt of gestoofd in vele Aziatische gerechten om er een citroen aroma en smaak aan te geven. Citroengras wordt over het algemeen voor consumptie uit het gerecht gehaald (zoals men dat ook doet met laurier). Van vers citroengras verwijdert u de buitenste bladeren en een stukje van de onderkant van het gras. Het kruid wordt in stukken van ongeveer 15 centimeter gesneden. Gedroogd of diepgevroren citroengras kunt u direct in het gerecht gebruiken. In plaats van een kleine verse stengel citroengras kunt u een theelepel serehpoeder gebruiken. Gebruik geen citroensap, omdat het een te zuur makend effect zal geven. Dan kunt u beter nog fijn geraspte citroenschil gebruiken.
U kunt van citroengras een opwekkende thee maken. Laat de citroenstengels 5 minuten trekken in kokend water. Citroengras kan ook worden gebruikt in marinades voor roerbakgerechten, kipgerechten, visgerechten of kerrieschotels. Citroengras geeft een frisse smaak aan gestoomde groenten.
- Cymbopogon citratusLatijnse naam
- gedroogd (poeder), vers, diepgevrorenSoorten
- KruidenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Citroengras
Citroengras wordt gebruikt als kruid of specerij om gerechten mee te aromatiseren. Het is een tropische plant die zich met ondergrondse uitlopers vermeerdert. Het uiterlijk van de plant lijkt wat op die van een lenteui. Citroengras kan 75 tot 100 centimeter hoog worden. Men gebruikt de stelen en het onderste deel van het blad van de plant. Citroengras groeit in gematigde tropische gebieden zoals Azië, Indonesië en Thailand. De naam van de plant heeft ze te danken aan het citroenaroma dat uit het sap van de stengel komt. In Nederland wordt over het algemeen de naam “citroengras” en “sereh” door elkaar gebruikt. “Sereh”is de Indonesische naam voor citroengras. In Maleisië noemt men citroengras “serai (dapur)”. In Thailand noemt men het kruid “Ta (Cha) Krai” en in Vietnam heet het “Xa”of “Sa chanh”.
Vers citroengras heeft een milde fris kruidige citroensmaak. Het wordt niet rauw gegeten, maar meegekookt of meegestoofd in gerechten. Voor consumptie wordt het citroengras verwijderd. Voor vers citroengras kunt u terecht bij de toko of de exotische supermarkt. Let u bij de aankoop op of de stengels mals en groen zijn. Ze moeten stevig aanvoelen. Uitgedroogde stengels zijn niet meer goed. Koop geen hele dikke of hele dunne citroengrasstengels. Soms hebben de Aziatische supermarkten ook gedroogd of diepgevroren citroengras in het aanbod. Gedroogd citroengras wordt ook vaak gemalen tot poeder en is beter bekend als “serehpoeder”. Gedroogd citroengras vindt u bijna in alle supermarkten. Vers citroengras bewaart u in een geperforeerde plastic zak in de koelkast. Ze is dan ongeveer een week houdbaar. U kunt citroengras ook invriezen.
Enkele gebruiksvormen van Citroengras
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Citroengras
-
Recept
Gember en citroengras likeur415m
-
Recept
Gulai hati Ampela (stoofschotel van de spiermaag en hart)445m
-
Recept
Bebek menyanyat (Eendencurry)41u
-
Recept
Arsin ikan mas (citroengras-tamarindevis)450m
-
Recept
Bebek ritja ritja (licht gekruide eend)41u
-
Recept
Ajam ritja ritja (stevig gekruide kip)455m