Schapenkaas

Hier vertellen wij je alles over Schapenkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Schapenkaas.

Gebruik van Schapenkaas

Schapenkaas

Schapenkaas kan worden gegeten als gewone kaas, bijvoorbeeld als beleg op de boterham. Kaasblokjes kunnen worden geserveerd bij de borrel. Men kan schapenkaas prima verwerken in salades of bereidingen in sauzen of voor het gratineren van een gerecht. De harde zoute Pecorino kaas wordt vanwege zijn sterke kenmerkende en zoute smaak veel gebruikt in pastagerechten of sterk smakende sauzen, vooral voor de bereiding traditionele sauzen uit Rome. De zachte Pecorino past op het kaasplankje na de maaltijd. Typisch Toscaans gebruik is de zachte pecorino te combineren met peer. In Sardinië wordt de Pecorino door herders meegenomen in de bergen en daar als tussendoortje gegeten.

  • hangt van de soort af, zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
  • zachte, halfharde en harde schapenkaas, RoquefortSoorten
  • KaasCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Schapenkazen

Schapenkaas is kaas die gemaakt wordt van schapenmelk. Er zijn veel verschillende soorten schapenkaas. Roquefort is werelds bekendste schapenkaas. Het is een Franse blauwschimmelkaas, die gemaakt word van schapenmelk. Er zijn zachte, halfharde en harde schapenkazen.

Jonge schapenkaas smaakt milder dan langer gerijpte. Schapenkaas heeft een volle smaak, en eenmaal langer gerijpt, wordt de smaak typerend schaapachtig. Deze smaak wordt gewaardeerd door liefhebbers van een karaktervolle kaas. Schapenkaas is geschikt voor mensen met koemelkallergie. De kaas wordt namelijk uitsluitend van schapenmelk gemaakt.

Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C. Deze vitamines zijn in de schapenkaas bovendien veel hoger geconcentreerd dan koeien- of geitenkaas. De aanwezigheid van vitamine B13 (orootzuur) is daarbij uniek. Deze vitamine draagt bij voor een gunstige werking van de maag- en darmflora.

De lactatie periode van schapen is van december tot juli. Schapen geven gemiddeld 200 liter melk per 200 dagen. Voor een kaas van een kleine drie kilo is ongeveer 12,5 liter melk nodig. Tijdens het productieproces worden de strengste hygiëne normen in acht genomen. Dat heeft te maken met de strenge controles die op schapenkaas gedaan worden volgens de strenge HACCP- hygiënenormen. Dit zijn de strengste normen voor voedselproductie. De aandacht voor hygiëne zorgt voor een hoge kwaliteit van de melk. De schapenmelk wordt gepasteuriseerd voordat ze tot kaas verwerkt wordt.

Een aantal bekende schapenkazen zijn de feta uit Griekenland, een zachte jonge kaas. Men dient wel op het etiket te letten of het gemaakt is van schapenkaas. Tegenwoordig wordt feta ook veel van koemelk gemaakt. De Franse Niolo is een gewassenkorst kaas van schapenmelk. Het is een karakteristieke kaas in een vierkante vorm die minimaal drie maanden gerijpt is in vochtige klakgrotten. Deze kaas smaakt pittig en de structuur is licht kleverig. Een andere Franse schapenkaas is de halfharde Ossau-Iraty. Zij wordt al eeuwenlang gemaakt. De schapenmelk is afkomstig van schapen van de rassen Basco-Béarnaise of Manech. De kuddes voor de productie van de melk voor deze kaas, grazen in de Pyreneeën. Pecorino is een typische schapenkaas uit Italië. Het woord ?pecora? is het Italiaanse woord voor ?schaap?. De kaas is verkrijgbaar in verschillende fasen van rijpheid. Zo zijn er harde en vrij zoute pecorino kazen. Een ander voorbeeld van de variëteiten in schapenkaas is de Franse Pérail. Dit is een witschimmel schapenkaas. Het heeft een pittige smaak en daarbij toch heel erg jong. De kaas rijpt slechts acht tot twaalf dagen. De kaas is daarom ook niet lang houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Schapenkaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Schapenkaas