Geitenkaas

Hier vertellen wij je alles over Geitenkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Geitenkaas.

Gebruik van Geitenkaas

Geitenkaas

Geitenkaas kan worden gegeten als broodbeleg. Het is een heerlijke kaas voor in een (maaltijd)salade. Halfharde geitenkaas kan in blokjes gesneden worden en gepresenteerd worden als borrelhapje. U kunt hiervoor goed de kruidengeitenkaas gebruiken. Geitenkaas combineert prima met honing. Ook fruitsoorten zoals peer en/of appel smaken prima bij geitenkaas. Voor pittige borrelhapjes vult u geroosterde paprika’s, cherrytomaatjes, peppadews of ingemaakte pepertjes met verse geitenkaas. Op deze manier past verse geitenkaas prima bij tapas. Een (gepaneerd) geitenkaasje is een prima vleesvervanger. Verse (zachte) geitenkaas kan gebruikt worden om te gratineren of voor het bereiden van sauzen. De saus wordt door toevoeging van de geitenkaas pittig en romig. Geitenkaas doet het goed in ovenschotels.

  • KaasCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Geitenkaas

Geitenkaas wordt gemaakt van de melk van het geit. De kleur van geitenkaas is witter dan de kleur van de kaas die gemaakt is van koeienmelk. Dit komt omdat geiten de oranje kleurstof (caroteen) uit het voer in hun spijsverteringskanaal omzetten in vitamine A. Geitenkaas heeft een pittige bijsmaak. De bereidingswijze van geitenkaas verschilt niet van die van kaas van koeienmelk. De meeste Nederlandse geitenkaas is een platronde, halfharde kaas met een vetgehalte van 48%. Er is ook verse geitenkaas te koop. Deze kaas heeft kort gerijpt. De kleine ronde halfharde geitenkaasjes van 500 gram kunnen al na tien dagen tot twee weken worden gegeten. Deze jonge kaas heeft een milde smaak, vergelijkbaar met jonge kaas, gemaakt van koeienmelk. Geitenkaas rijpt sneller dan de kaas van koeienmelk. Na vier weken proeft de geitenkaas al als oude kaas. Hoe groter de kaas, hoe langzamer het rijpingsproces.

Geitenkaas is in opmars. In Nederland wordt ieder jaar meer geitenkaas gekocht en geconsumeerd. Nederland heeft ongeveer driehonderd bedrijven met melkgeiten. Geitenmelk wordt meestal verwerkt tot kaas. Dat heeft veel te maken met het gegeven dat geitenmelk maar beperkt houdbaar is. De Saanengeit is het ras dat voor de melkproductie wordt ingezet.

Geitenkaas is verkrijgbaar in de supermarkt en bij de kaasboer. De verse en halfharde geitenkaas wordt niet alleen zonder toevoegingen verkocht. Er zijn ook varianten waaraan verschillende kruiden zijn toegevoegd. Dit zijn kruiden als selderij, knoflook, bieslook of brandnetel. De halfharde geitenkaas bij de kaasboer kunt u het beste bewaren in het kaaspapier waarin ze verkocht wordt. U kunt de kaas ook wikkelen in vershoudfolie. Halfharde geitenkaas kunt u bewaren in de koelkast, maar lekkerder wordt de kaas als u hem bewaart in een droge kelder. Een perfecte temperatuur voor de kaas is ongeveer 15 graden Celsius. Verse geitenkaas bewaart u in de groentelade van de koelkast. Haal de kaas minstens 15 minuten voor gebruik uit de koelkast om de kaas op temperatuur en de smaak goed tot ontwikkeling te laten komen.

Enkele gebruiksvormen van Geitenkaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Geitenkaas