Water

  1. Water en onze lichaamsfuncties
  2. Veel water drinken is gezond
  3. Het drinkwater
  4. Lees ook

Water is de meest belangrijke stof die er op aarde te vinden is. Zonder water is er geen leven mogelijk. Zonder water zouden we maar een paar dagen kunnen overleven. Het menselijk lichaam bestaat zelf voor 60% uit water. Baby’s bestaan zelfs voor meer dan 75% uit water. Naarmate men ouder wordt zal het percentage verminderen tot ongeveer 50%. Water dient als bouwstof, transportmiddel en oplosmiddel  in ons lichaam. Bovendien houdt het onze lichaamstemperatuur op peil. Het watermolecuul is een chemische verbinding tussen twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Dit zie je terug in de moleculeformule van water: H2O.


Water en onze lichaamsfuncties

Water is de bouwsteen voor alle cellen in ons lichaam. Ook de ruimten tussen onze cellen is gevuld met water. Het water dient bijvoorbeeld als smeermiddel bij de samentrekking van de spieren, zoals bij de peristaltische bewegingen van de maag bij de spijsvertering. Het water draagt zorg voor de transport van en naar de cellen van voedingstoffen, stofwisselingsproducten, afvalstoffen, mineralen en vitamines in de bloedbaan en de lymfevaten. Tenslotte speelt water een belangrijke rol bij het in standhouden van de lichaamstemperatuur


Veel water drinken is gezond

Om goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam tussen de anderhalf en twee liter water per dag nodig. De exacte hoeveelheid wordt bepaald door lengte, gewicht, voedingspatroon en levensstijl. Hoe actiever je bent, hoe meer water je verbruikt. Dagelijks verliest een mens ongeveer 1,7 liter water door te ademen, zweten, plassen en via de ontlasting. Warm weer veroorzaakt nog meer vochtverlies. In de zomer heeft het lichaam meer water nodig om de lichaamstemperatuur te reguleren, zodat het lichaam niet te warm wordt. Koud weer veroorzaakt vochtverlies bij het uitademen. Inspanning, de centrale verwarming of airconditioning zijn ook factoren die een rol spelen bij vochtverlies.


Het drinkwater

Duidelijk is dat water een van de meest waardevolle zaken in een (mensen)leven is. Het behoort tot de primaire levensbehoefte. Stromend drinkwater is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en niemand staat er eigenlijk bij stil hoe dat heerlijke heldere schone water uit de kraan gehaald kan worden. Hier gaat namelijk een uitgebreid, ingewikkeld proces van waterzuivering aan vooraf. Kraanwater is net zo gezond als flessenwater. In de Nederlandse Waterleidingwet is geregeld dat waterbedrijven betrouwbaar drinkwater moeten leveren. In Nederland is er daarom weinig reden om ander water te drinken dan kraanwater. Bij een gevarieerd voedingspatroon met brood, aardappelen en groenten zijn extra mineralen niet nodig en is het dus niet nodig water uit de fles te drinken. Met betrekking tot drinkbaarheid van het leidingwater in het buitenland doet men er verstandig aan hierover van tevoren advies te vragen, bijvoorbeeld bij het reisbureau of het plaatselijk toeristeninformatiepunt.


Lees ook