Visallergie

Vis bevat veel allergenen. Een allergeen is een stof dat allergische reacties kan veroorzaken. Zelfs een minuscule hoeveelheid vis kan al heftige gevolgen hebben. Het overheersende allergeen is een spierproteïne genaamd parvalbumine. Deze proteïne roept de meeste allergische reacties op. Er zitten in vis echter meer proteïnen waarop men allergisch kan reageren. De meeste informatie over visallergie wordt geleverd door vissen als de kabeljauw en stokvissen, makreel, tonijn, zalm en forel, schol en schar, haringen, ansjovis en sardientjes, karper en katvis en paling. Personen met een allergie voor kabeljauw zijn vaak ook allergisch voor ander vissoorten. Sommige mensen zijn allergisch voor gekookte vis, maar niet voor rauwe. Het bakken of koken van vis, kan de allergenen versterken. Iemand die allergisch is voor vis, hoeft dit niet te zijn voor schaal- en schelpdieren.


De allergische reacties op vis kunnen ernstig en levensbedreigend zijn. De ernst van de symptomen hangt samen met de mate van overgevoeligheid. Symptomen kunnen oplopen van irritatie en jeuk in mond en keel, of misselijkheid, braken, maagpijn, diaree, het verergeren van eczeem, astma, hooikoorts tot het zwellen van de luchtwegen en in het ergste geval een fatale afloop als gevolg van een anafylactische shock als deze niet op tijd behandeld wordt. Bedorven vis kan door de histamine die het bevat reacties geven die lijken op allergische reacties, maar in dat geval wordt het in plaats van een allergie veroorzaakt door een vergiftiging. In het algemeen wordt verondersteld dat men een allergie voor vis niet ontgroeit. De allergie komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Zoals gezegd, kunnen zelfs minuscule sporen van vis al hevige reacties uitlokken bij zeer gevoelige personen. Sommige allergische personen kunnen symptomen krijgen door de stoom bij het koken of bakken van vis door allergenen in de lucht of door een kus van iemand die vis heeft gegeten.


Vis(sporen) zitten in vele producten en daarom is het belangrijk het etiket op de verpakking te raadplegen. Mensen die lijden aan vis allergie moeten vis in welke vorm dan ook vermijden om een allergische reactie te voorkomen. Er zijn vele producten gemaakt van vis of bereid met vis, bijvoorbeeld surimi, vismeel, dierlijk vet, leverpastei, krabsalade, tapenade, Worcestershire saus en dergelijke. De olie van vis bevat ook visproteïnen en gelatine kan ook vis bevatten. Gebruik van visolie supplementen wordt ook afgeraden omdat hier ook proteïne in zit die een allergische reactie kan veroorzaken. In Europa moet verpakt voedsel dat één of ander visingrediënt bevat dit op de verpakking vermelden.Lees ook