Nachtschade

  1. De aardappel giftig?
  2. Graspollenallergie
  3. Lees ook

Nachtschade is een plantengeslacht van de Nachtschade-familie. Het betreft kruidachtige soorten, vaak rankend of klimmend waarvan de meeste in de tropen voorkomen, maar sommige ook in gematigde temperaturen. Er zijn wel 1500 tot 1700 soorten. Bekende cultuurgewassen van dit geslacht zijn de aardappel, de aubergine, courgette, tomaat, chili, tabak, Spaanse peper en cayennepeper en bijvoorbeeld de paprika.


De aardappel giftig?

We zouden niet zonder kunnen in onze keuken, het genoemde voedsel van de nachtschade-achtigen. Je verwacht dan ook niet dat veel nachtschade-achtigen giftige plantenbestanddelen hebben, zoals de Solanaceace. Het zijn giftige planten met prachtbessen. Een aantal hiervan eten we dagelijks. Neem de aardappel. De plant is niet eetbaar, met uitzondering van de knol, mits in de grond groot gegroeid. Groeit de knol voor een gedeelte boven de grond, dan wordt de knol groen en is hij niet eetbaar. Solanine is de naam van het gif dat zich dan in de groene delen vormt. Daarom is het beter de aardappel te schillen en te pitten. Vreemd genoeg zijn de bessen van andere nachtschade planten wel weer eetbaar, zoals die van de aubergine, de paprika, de Spaanse peper en de tomaat. De Tabakplant bevat nicotine. Bitterzoet groeit langs de wegen, beken en vaarten en heeft kleine paarse bloemen met gele hartjes. Haar groene onrijpe bessen bevatten een flinke dosos gif. De plant wordt in de geneeskunde gebruikt voor eczeem en dauwworm. Een andere beroemde nachtschade is de wolfskers. De bessen zien er heerlijk uit, maar ze zijn erg giftig. Ze lijken op kersen. De bestanddelen van deze plant is atropine, scopolamine en nicotine. Atropine is een bekend zenuwgif wat verwijde oogpupillen veroorzaakt. Veel nachtschade-planten zijn giftig tot zeer giftig.


Graspollenallergie

De nachtschadefamilie kan door middel van kruisallergie een overgevoeligheidsreactie geven. Bij een kruisallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan die gericht zijn tegen allergeen (bijvoorbeeld graspollen). Deze antistoffen kunnen bepaalde onderdelen van eiwitten herkennen die in voedingsmiddelen voorkomen. Dat betekent dat sommige mensen met hooikoorts ook klachten kunnen krijgen voor voedingsmiddelen, waaronder de gewassen uit de nachtschadefamilie.



Lees ook