Aardbei gezond

De sappige, smaakvolle aardbeien van eigen bodem zijn niet alleen heel erg lekker, ze blijken ook nog eens heel erg gezond te zijn. Aardbeien bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Dit laatste is een stof die de aardbei een rode kleur geeft. Antioxidanten hebben een bijzonder gunstige werking op het lichaam omdat ze het lichaam tegen schadelijke stoffen (de zogenaamde vrije radicalen) beschermen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in het lichaam vrij komen bij oxidatie, bijvoorbeeld tijdens het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen. Ook zijn er vrije radicalen in de lucht aanwezig door milieuvervuiling en andere zaken, bijvoorbeeld sigarettenrook.


Het zijn overigens niet alleen aardbeien die zeer gezond zijn. Veel zomerfruit, bijvoorbeeld bessen, frambozen, sinaasappels en dergelijke, zijn rijk aan vitamine C. Wetenschappers hebben recentelijk onderzocht en bewezen dat het fruit stoffen bevat die positieve invloed zouden hebben op de ziekte van Parkinson. Dit is een neurologische aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast. Het is een ziekte die vooral voorkomt bij zestig plussers. Fruit dat veel antioxidanten en favonoïden bevat, remt de ontwikkeling van veel aandoeningen, waaronder dus ook de ziekte van Parkinson. Nu zit er rijkelijk veel van deze stoffen in de aardbei. Met de aardbei is dan ook een wetenschappelijk onderzoek gedaan, waarbij patiënten met deze aandoening op een soort aardbei menu werden gezet. De studie heeft kunnen aantonen dat de mensen die minimaal een keer per week aardbeien aten, niet minder dan 25 procent minder kans hadden op het krijgen van de ziekte. Er namen aan het onderzoek 130.000 patiënten deel en het onderzoek heeft ruim twintig jaar in beslag genomen. Naast antioxidanten en favonoïden bevat de aardbei ook andere vitamines en mineralen. Het mineraal kalium werkt bloeddrukverlagend. De vezels in het fruit helpen het slechte cholesterolgehalte naar beneden te halen.


Aardbeien zijn het hele jaar door verkrijgbaar omdat er ook veel wordt aangevoerd uit zuidelijke landen. De beste aardbeien komen uit de volle grond. Je proeft het ook, de smaak is veel intenser dan de aangevoerde aardbeien of de aardbeien uit de serre. Eet ze rijp en als het kan bij voorkeur onbespoten.Lees ook