Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Soja allergie

    De sojaboon is één van de oudste Chinese landbouwgewassen. De sojaboon wordt gebruikt als grondstof voor heel veel sojaproducten. In Oost- en Zuidoost Azië wordt het vooral gebruikt in de vorm van tofoe, tempeh, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Soja bevat 18 procent vet en 43 tot 49 procent eiwit. De sojaboon rijpt in peulen, maar de peul wordt niet gegeten. De sojaboon is familie van de peulvruchten, net als erwten, groene boontjes en pinda’s. De meeste sojabonen hebben een gele kleur, maar er zijn ook zwarte, bruine en groene soorten. Sojaplanten worden vaak genetisch gemanipuleerd om ze immuun te maken voor onkruidbestrijdingsmiddelen.

    In soja zitten eiwitten die allergische reacties kunnen uitlokken. Het zijn vooral de zogenaamde opslag eiwitten viciline en leguminr die aangeduid kunnen worden als allergenen. Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Recentelijk is aangetoond dat soja ook een allergeen bevat die kan worden aangewezen als veroorzaker van hooikoorts (geen opslag eiwit). De allergenen in soja zijn hitteresistent. Dat betekent dat de allergenen niet vernietigd worden door machinale bewerking. Ze worden veel in de voedingsindustrie gebruikt om voeding textuur te geven, als emulgeermiddel en vulmiddel. Ze kunnen dus ongemerkt in vele soorten producten zitten. De Europese Unie heeft bepaald dat de fabrikant het gebruik van soja moet vermelden op de verpakking.




    Omdat soja ongemerkt in onnoembaar veel producten wordt verwerkt, is het vaak niet eens duidelijk dat een allergische reactie door soja werd veroorzaakt. Een soja allergie kan zeer ernstige gevolgen hebben. Een allergische reactie kan levensbedreigend zijn en leiden tot een anafylactische shock. Anafylaxie is een situatie waarin het lichaam in een shock raakt. De bloeddruk daalt sterk, de patiënt krijgt last van benauwdheid en verliest mogelijk het bewustzijn. Andere reacties lijken veel op de reacties van de overige voedselallergieën. Het gezicht, lippen, tong of oogleden kunnen gaan opzwellen of jeuken. Kinderen kunnen last krijgen van buikpijn of diarree. Bij baby’s uit de allergie zich vaak in de vorm van eczeem.



    Personen met een soja allergie moeten aanraking en inname van soja vermijden. Dankzij de nieuwe Europese wetgeving moet de fabrikant op de verpakking aangeven of in het product soja is verwerkt en of het sporen van soja kan bevatten. Blijf de informatie op de verpakking raadplegen, ook al is het een product dat je al jaren gebruikt. Er kan tussentijds een wijziging in de samenstelling zijn gekomen.

    Lees ook

    • Koemelk allergieKoemelk allergie
      Melk is, na borstvoeding, de belangrijkste bron van eiwitten en voedingsstoffen bij de jonge baby. Melk allergie, ook genaamd koemelk allergie of, nog officiëler: ko
    • MosseltijdMosseltijd
      Mosselen zijn een gezonde en heerlijke delicatesse. Ze bevatten veel eiwitten en weinig vet. Mosselen zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de m
    • Franse crÍpesFranse crÍpes
      Wie op vakantie is geweest in het noorden van Frankrijk, heeft vast en zeker kennis gemaakt met de echte Franse crêpes. Een crêpe is te vergelijken met een fl
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven