Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Het aspergeseizoen duurt in Nederland ongeveer twee maanden en b

    Het gebruik van bier in de keuken is vooral gebruikelijk bij de Belgen. België is dan ook al door de eeuwen heen befaamd voor zijn bieren. Over het betrekkelijk kleine land kunnen meer dan 3.000 brouwerijen worden geteld. In België zegt men dat elk dorp wel zijn eigen brouwerij heeft, en dat zou kunnen kloppen als je het aantal brouwerijen naast het aantal steden en dorpen telt. Elke streek kent zijn eigen specialiteit met bier. Daarnaast kun je wel stellen dat bier één van de hoofdingrediënten is in de Vlaamse keuken. Belgische klassiekers zijn de stoofschotels, konijn in bier en de Vlaamse karbonade. Maar het gerstenat wordt niet alleen bij het vlees gegoten. De zogenaamde bierkeuken laat nieuwe ontwikkelingen zien. Bier wordt nu ook verwerkt in soufflés, mousses, sorbets en ijs!

    Gerechten krijgen door de toevoeging van het bier meer smaak, geur en karakter. Hop voegt een subtiele bitterheid toe en voor een meer uitgesproken bittere smaaksensatie zijn er de amberkleurige bieren. Bieren kunnen door de eigen smaaktoevoegingen een extra accent leggen op een bereiding. Er zijn bieren die bijvoorbeeld andere ingrediënten bevatten, zoals kruiden of fruit. Fruitbieren onderstrepen een bereiding met hun fruitige aroma’s. Geuze wordt gebruikt om het frisse zuuraccent net als het witbier. Bruin bier is vooral geschikt om de smaak zoeter of bitter te maken.




    Gebruik het bier altijd met mate om te voorkomen dat de biersmaak het gerecht overheerst. Het is de bedoeling dat het bier de smaak van het gerecht een extra accent geeft. Bier kun je in veel gevallen het beste op het laatste moment aan het gerecht toevoegen, met uitzondering van de stoofschotel waarbij het bier na het aanbraden als stoofvocht wordt gebruikt. In de stoofschotel past donker bier. Bij de vis kun je denken aan blond bier of witbier. Deze bieren combineren goed met frisse smaken, zoals dille en citroen. Betrekkelijk nieuw is het gebruik van bier als ingrediënt in ijs, bijvoorbeeld met suikerstroop. Met een fris witbier kun je een heerlijke spoom maken. Fruitbieren lenen zich goed voor het maken van een sorbet. Als je van bier houdt, is het leuk eens te experimenteren met je favoriete biersoorten. Lichte soorten kun je gebruiken voor de lichte, frisse gerechten en de donkere soorten voor de wat zwaardere gerechten.



    Lees ook

    • Oliebollen Oliebollen
      Inmiddels is het een eeuwenoude traditie voor mensen uit Nederland en België, oliebollen tijdens Kerst en Nieuw Jaar. Oliebollen zijn niet weg te denken uit de Neder
    • Asperge weetjesAsperge weetjes
      Asperge is een groente die al heel lang geleden werd gegeten door de Grieken, Romeinen en Chinezen. In het begin at men de groente vooral om haar vermeende helende kracht
    • De mexicaanse keukenDe mexicaanse keuken
      De Mexicaanse keuken is een combinatie van de Azteekse en de Spaanse keuken. De Azteken maakten in de oude tijd al veel werk van hun maaltijden met voornamelijk ingredi&e
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven