Bier en kaas

Het is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat we wijn, het liefst rode wijn, bij het kaasplankje serveren. Kaas smaakt namelijk ook heel erg lekker met bier. Dat wisten de monniken in de middeleeuwen al. Trappisten stonden bekend om het bier, maar ze maakten ook kaas. In deze tijd ontdekken steeds meer gastronomen de onbegrensde mogelijkheden van de combinatie bier en kaas.


Rode wijn is niet altijd de beste keuze bij verschillende kaassoorten, zeker niet bij de krachtige smaak van sommige kazen. Fransen kiezen dan ook steeds vaker voor witte wijn in plaats van rode wijn. De zure smaak zou een beter tegengewicht vormen tegen het vette en romige karakter van kaas. Bier past in dat daglicht zelfs nog beter bij kaas, omdat het gerstenat naast een zweempje zuur ook bitterheid bevat. Het lagere alcoholpercentage maakt het mogelijk grotere slokken te nemen, zodat de mond en de smaakpapillen als het ware nog beter gespoeld kunnen worden voor de volgende hap.


Zoveel bieren, zoveel smaken. Hoe vind je een perfecte match? De abdijpaters gebruikten het eigen gebrouwen bier naast hun zelfgemaakte kazen. De zwaardere bieren vormen dankzij het hoge alcoholpercentage een perfect tegenwicht voor de vetrijke, romige kaas. Zachte en romige kazen gaan dus allemaal prima samen met trappistenbier en abdijbieren. Je kunt hiernaast de volgende combinaties maken. Kies voor bieren van lage gisting en witbieren als je harde en pittige kazen op het plankje serveert. Geuze past goed bij verse roomkaas en kruidenkaas (met een stokbroodje). Kies voor zoete en zacht zure bieren bij schimmelkazen en blauwe kazen. Rijpe en geraffineerde kazen, of ze nu hard of zacht zijn, hebben aan een bier van hoge gisting een perfecte tegenhanger.


Het valt niet mee om een perfecte combinatie tussen kaas en bier te vinden. Gastronomen zijn de laatste jaren bedrijvig om de meest ideale bier en kaas combinaties te bedenken. Bedenk dat bier geen goede drank is bij hele vette kazen of hele zachte kazen. Kazen van harde zuivel en sterk gezouten kazen lenen zich er daarentegen  juist heel goed voor. De kaas blijft ten slotte te allen tijde ondergeschikt aan het bier.


Lees ook