Eggnog

Waarschijnlijk doet de naam Eggnog geen belletje rinkelen, maar zou je dit aan een Amerikaan vragen, dan weet hij gelijk waar je het over hebt. Eggnog is een drankje dat vooral tijdens de kerstdagen in Noord-Amerika wordt gedronken. Eggnog is een cocktail op basis van melk, cognac en eieren.  


In de wolken
Veel Europeanen weten niet wat Eggnog is, toch is het een recept dat de Amerikanen hebben overgenomen van de Engelsen. In Engeland was Eggnog alleen te verkrijgen voor de rijkere mensen. Eggnog werd het symbool voor speciale gelegenheden. Het is gebruikelijk voor Amerikanen om dit drankje te nuttigen tijdens de kerstdagen en met de jaarwisseling. Er zijn veel verschillende soorten en varianten Eggnog, dus voor ieder wat wils!  


Het recept
Om Eggnog te maken heb je onder andere melk, suiker, room, eieren, cognac en nootmuskaat nodig. Je mixt de eidooiers net zo lang tot ze dik en lichtgeel van kleur zijn. Voeg hierna geleidelijk de suiker en melk toe. Als alles goed gemixt is, voeg je nog room en cognac toe. Het is belangrijk dat je blijft roeren. De overgebleven eiwitten klop je net zo lang totdat ze stijf zijn en dit 'vouw' je als het ware in het mengsel. Het eindresultaat is een heerlijk drankje met een wolkjesachtige textuur. Heerlijk voor de koude winterdagen.


Risico
Er zijn twee manieren om Eggnog te bereiden. Ongekookt en gekookt. Met de ongekookte bereidingswijze kan er sprake zijn van voedselvergiftiging. Het wordt daarom sterk aangeraden om de gekookte variant te maken. Eggnog is heel lang houdbaar en kan dus ook dagenlang in de koelkast bewaard worden. Er zijn natuurlijk mensen die allergisch zijn voor melkproducten, voor deze mensen kun je de melk vervangen door onder andere soja, amandel, rijst of kokosmelk. Zin om iets verrassend en makkelijks of tafel te zetten voor de gasten tijdens Kerst? Doe het dan op zijn Amerikaans en schenk voor iedereen een heerlijk glaasje Eggnog in.  


Lees ook