Cocktails: de moves

Voor het mixen van drankjes wordt gebruik gemaakt van verschillende mengtechnieken. Voor enkele ‘moves’ gelden basisregels. Wat bedoelde Bond nu precies met zijn Martini, stirred, not shaken? Wanneer je zelf cocktails maakt, mag je natuurlijk zelf bepalen hoe je hem bereidt, maar in de horeca gelden enkele basisregels voor het maken van bepaalde cocktails.


Shaken

Voor het shaken gebruik je een shaker waarin je verschillende dranken met ijs mengt. Op die manier kun je de dranken goed mixen en tegelijkertijd goed koelen. Shaken is een mengtechniek die vooral gebruikt wordt voor cocktails die vruchtensappen, eieren of room bevatten. Als je het thuis wilt uitproberen, zet dan eerst de dranken en garnering klaar voordat je gaat shaken. De shaker moet worden gekoeld voor gebruik. Vul de shaker hiervoor voor twee derde deel met ijsblokjes en shake dit (zonder drank). Gooi de inhoud dan weg. Voeg de drankjes in de volgorde van goedkoop naar duur in de shaker. De standaard shaker heeft een sluiting met ingebouwde zeef. Zet er als laatste de dop op en shake met twee handen 10 tot 15 seconden met een krachtige horizontale beweging. Shake niet langer, want dan wordt je drankje waterig, maar shake ook niet korter, want dan is het drankje niet genoeg gekoeld.

Stirren

Stirren is een mengtechniek voor heldere cocktails. Stirren is de vakterm voor roeren. De ingrediënten worden samengevoegd in een mengglas en geroerd met een menglepel. Zet alle drankjes en benodigdheden klaar voordat je begint met het stirren. Je hebt ook een strainer nodig, een soort zeef waarmee de drank zonder de ijsblokjes in het glas kan worden geschonken. Vul het mengglas voor twee derde deel met ijsblokjes. Roer een aantal keer het ijs door het glas en houd daarbij het mengglas aan de onderzijde (bij de dikke bodem) vast. Dan krijgt het ijs geen kans snel te smelten. Leg de strainer op de rand van het glas. Het lekwater kan nu worden weggegooid en de drankjes kunnen worden toegevoegd van goedkoop naar duur. Stirren doe je met de menglepel. Hierbij hoort het glas rechtop te staan. Hierna wordt de mix met behulp van de strainer in het glas geschonken.

Builden

Eigenlijk betekent builden dat je alle onderdelen van de mix direct in het glas schenkt. Builden betekent hier dan ook letterlijk vertaald: opstapelen. Zet alle ingrediënten klaar en vul het glas eerst met ijs. De (sterke) drank wordt in volgorde van goedkoop naar dure drank geschonken. Als laatste schenk je de basisdrank (bijvoorbeeld de koolzuurhoudende frisdrank) erbij.

Blenden

Blenden is een mengtechniek voor dranken waarin vers fruit of bijvoorbeeld kokoscrème wordt gebruikt. De blender hoef je niet te koelen. Zet voor de mix alle benodigdheden klaar. Als de mix om ijs vraagt, gebruik dan gecrushed ijs en geen ijsklontjes.
Even terug naar Bond. Wodka-Martini wordt volgens het oorspronkelijke recept niet geschud (shaken) maar geroerd (stirred). Het verzoek van Bond zal dan ook menig professionele bartender tegen de haren strijken.Lees ook