Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Grietfilet met sinaasappelsaus en gesmoorde witlof recept
Grietfilet met sinaasappelsaus en gesmoorde witlof recept

Grietfilet met sinaasappelsaus en gesmoorde witlof


Ingrediënten


Bereidingswijze


Doe de visfond in een steelpannetje en reduceer tot 1/5 deel: ca. 80 mililiter. Doe het sinaasappelsap en citroensap in een ander steelpannetje en laat tot de helft inkoken. Voeg 1 eetlepel water en 25 gram suiker toe. Verwijder het wit van de sinaasappelschil en snijd het oranje van de schil in zeer dunne reepjes. Voeg deze zeste plus de wodka toe en kook het geheel enige minuten door. Af en toe roeren met een houten spatel. De visfondglacé erdoor roeren en monteren met kleine klontjes roomboter. Tot slot de champagne toevoegen maar niet meer aan de kook brengen. De filets in de lengte in 4 dunne plakjes snijden en tot rozetten oprollen. Gebruik een stoompan met een rooster. Leg op het rooster een met boter bestreken stuk bakpapier en plaats daarop de rozetten. Giet 150 mililiter witte wijn in de pan. Deksel op de pan, wijn aan de kook brengen, vuur laag zetten en de rozetten in de stoom van de wijn gaar laten worden tot ze glazig zijn. Ondertussen de witlof schoonmaken. Harde stronken verwijderen en alle blaadjes losmaken. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Smelt 30 gram boter in een pan op een matig vuur en smoor hierin de witlofbladen. Bestrooi ze licht met de suiker. Voeg de champignons toe. Laat ze 3 minuten mee smoren. Blus met 50 mililiter witte wijn en laat enkele minuten stomen en inkoken. Voor de zilveruitjes: Doe de rode wijn, de port, de balsamicoazijn en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de kruiden toe en laat onder regelmatig roeren het tot een stroperige consistentie inkoken. Voeg op het laatst de uitjes toe en laat ze even mee koken. Neem enkele uitjes extra omdat er kapot kunnen koken, die dan niet meer bruikbaar zijn voor de opmaak van de borden. Neem de witlofbladen uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze als een 5-puntige ster op de voorverwarmde borden. Bedruip de witlofbladeren met de sinaasappelboter. De grietrozetten in het hart van de ster plaatsen. Tussen de punten van de ster steeds 1 zilveruitje met wat wijn/port saus plaatsen. Garneer het geheel met wat reepjes sinaasappelschil uit de sinaasappelboter. Zorg dat de samenstellende onderdelen van dit gerecht gelijktijdig klaar zijn, zodat alles warm op het bord komt. Serveer hier een glas gekoelde Champagne demi-sec bij. Variatie: de grietfilets kunnen ook licht gebraden worden in wat boter. Tip: Wanneer de wijn/portsaus niet stroperig genoeg wordt, deze licht binden met een ½ theelepel aardappelmeel, aangemaakt met een heel klein beetje water.

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit grietfilet met sinaasappelsaus en gesmoorde witlof recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven