Konijn

Hier vertellen wij je alles over Konijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Konijn.

Gebruik van Konijn

Konijn

De smaak van tam konijn lijkt enigszins op die van kip, maar is steviger van structuur en smaakt sterker. De bereiding van tam konijn verschilt in feite niet zo heel erg van die van kip. Het vlees van tam konijn is malser dan het vlees van een wild konijn. Wild konijnenvlees is veel droger. Het vlees van wild konijn heeft een uitgesproken wild smaak. Het vlees van wild konijn heeft toevoeging van spek nodig om uitdroging te vermijden. Dit kan door het wild konijn te barderen: dat wil zeggen het omwikkelen van het vlees met lapjes vers en vet spek. U kunt konijn stoven, bakken of in de oven bereiden. Konijn kan net als kip worden gestoomd, gewokt, in roerbakgerechten verwerkt worden. U kunt konijn ook roosteren op de barbecue. Konijn wordt veel op tafel gebracht met feestdagen, zoals kerst. Konijn gestoofd in bier met pruimen is een echte klassieker.

  • Oryctolagus cuniculusLatijnse naam
  • vers: paar dagenHoudbaarheid
  • Tam konijn, wild konijnSoorten
  • WildCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Konijnen

Het konijn is een zoogdier en behoort tot de haasachtigen. Voor de jacht behoort het konijn tot het haarwild. In feite vallen de dieren die een vacht hebben (en waarop gejaagd mag worden) onder haarwild. Via de jacht, het oudste ambacht van de mens, bereikt het konijn zijn bestemming in de keuken. Op konijnen wordt met hagel geschoten. Het is in de Jachtwet geregeld op welke manier er op konijnen (haasachtigen) gejaagd mag worden.

Het konijn heeft een fijne smaak. Het vlees van het konijn is sappig en mals. Om het vlees zo mals mogelijk te behouden, worden konijnen jong geslacht. Konijn is mager en licht verteerbaar. Konijn koopt u doorgaans bij de slager of poelier. Tijdens feestdagen treft u nog wel eens konijn (ovenklaar) in de supermarkt. Konijn kan zowel in zijn geheel als in stukken worden gekocht. Sommige supermarkten bieden ook diepgevroren konijnendelen aan. Over het algemeen koopt men het konijn ?panklaar?. Er is vers konijn en er is diepgevroren konijn. Er wordt onderscheid gemaakt in wild konijn en tam konijn. Tam konijn heeft een forse brede rug. Het vlees van een tam konijn is lichtroze. U kunt aan de lever van het konijn zien hoe vers deze is. De lever moet egaal en bleek zijn. Donkere verkleuringen aan de lever zijn niet goed. Een wild konijn heeft een kleiner formaat. Het vlees heeft een lichtere kleur. Wild konijn heeft een nadrukkelijke wildsmaak. Vers konijn kunt u het best op de dag van bereiding kopen omdat het vlees dan goed mals en vers smaakt. Reken per persoon tenminste één (achter)bout. Voor drie tot vier personen volstaat één heel konijn.

Konijnenvlees is een magere vleessoort. Het vlees is caloriearm en bevat een laag vet- en cholesterolgehalte. Daarbij is het rijk aan eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitamine B en mineralen.

Enkele gebruiksvormen van Konijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Konijn