Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Adjoemapeper

Hier vertellen wij je alles over Adjoemapeper. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Adjoemapeper.

Gebruik van Adjoemapeper

Adjoemapeper (adyumapeper) is één van de pittigste pepersoorten ter wereld. Adjoema is een soort chilipeper (Capsicum chinense) die een zeer hoog gehalte capsaïcine bevat. Capsaïcine is de stof die de scherpte van een peper veroorzaakt. Adjoemapeper wordt gebruikt om gerechten pittig te maken. De adjoema ziet eruit als een kleine, langwerpige paprika.

 • zie houdbaarheidsdatum op de verpakkingHoudbaarheid
 • vruchtSoorten
 • VruchtenCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over adjoemapepers

Adjoemapepers zijn zeer hete chilipepers, oorspronkelijk uit Suriname. De rode of gele vurcht veroorzaakt een brandend gevoel in de mond en wordt veel gebruikt om gerechten pittig te maken. De adjoema is zo heet, dat veel mensen het niet lekker vinden en er niet tegen kunnen. Door de scherpte wordt de peper, net als andere hete pepers, ook wel Spaanse peper genoemd.
Op de Scovilleschaal, een schaal waarop wordt aangegeven hoe scherp pepers zijn, is de adjoemapeper te vergelijken met de Madame Jeanette en de habaneropeper, met een score van 100.000 tot 350.000 op de schaal van Scoville. Ter vergelijking: een paprika is 0 en een jalapenopeper scoort 2500 tot 8000 eenheden. Amerikaanse pepperspray is minimaal 2 miljoen eenheden.

De waarden worden bepaald door de concentratie capsaïcine te meten. Een gerecht wordt al als zeer pittig ervaren bij 500 tot 1000 eenheden. Het scherpe stofje zit vooral in de ‘ribben’ van de peper, waaraan de zaden zitten. Ook het vel aan de binnenkant en in het vruchtvlees zit het. De zaden produceren geen capsaïcine. Bij het snijden en schoonmaken moet goed worden opgelet: de stof zit dan aan de handen en kan bij wondjes of in de ogen wrijven zeer pijnlijk zijn. Wanneer het tijdens het eten ervan te heet wordt, kan het beste worden ‘geblust’ met melk of yoghurt. Rijst en brood helpen het branderige gevoel ook te verminderen.  

Chilipepers worden al millennia lang gebruikt op het Amerikaanse continent en de plant is daarmee een van de oudste landbouwgewassen van de wereld. De Azteken en de Maya’s gebruikten de plant voor zowel culinaire als medicinale doeleinden en kweekten tientallen verschillende soorten. Ook indianen gebruikten de plant al lang als specerij voordat de Spanjaarden de peperplant in de 16e eeuw invoerden en over de wereld verspreidden.

Enkele gebruiksvormen van Adjoemapeper

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven