Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Clementines

Hier vertellen wij je alles over clementines. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met clementines.

Gebruik van clementines

ClementinesClementine (citrus clementina) is een soort mandarijntje. De officiële naam luidt ClementineSRA63 en is naar verluidt vernoemd naar de Franse missionaris Pierre Clément, die een mandarijnboom zou hebben gekruisd. Waarschijnlijk is de kleine, oranje mandarijn echter gewoon, net als andere mandarijnen, afkomstig uit China. Clementines zijn fris en sappig en kunnen na pellen los worden gegeten of door salades en taarten of als garnering worden gebruikt. Ze worden vooral gewaardeerd doordat ze bijna altijd zaadloos zijn en een friszoete smaak hebben. De clementine is over het algemeen makkelijk te pellen.

 • weken buiten de koelkast, in de koelkast langerHoudbaarheid
 • vruchtSoorten
 • VruchtenCategorie
 • In te vriezen

Algemene informatie over clementines

Clementines worden tussen november en eind februari aangevoerd vanuit Spanje, Italië, Marokko en Algerije. De eerste lichting is vaak nog niet heel goed van smaak omdat ze onrijp geplukt zijn. Ze zijn dan ook nog deels groen op de schil. Dat betekent dat ze kunstmatig, in speciale kasten, op kleur zijn gebracht. Als de vruchten wel aan de boom zijn gerijpt en daarna meteen worden geplukt, zijn ze zoet en hebben ze een frisse smaak. De beste clementines voelen naar verhouding zwaar aan en zijn stevig: dan bevatten ze veel sap en zijn ze niet uitgedroogd. Beschadigde en beschimmelde clementines zijn niet lekker en ongezond. Bovendien groeit de schimmel vaak snel over op andere mandarijnen in de buurt.

De Clementine is een mandarijnenras met vrijwel geen pitten in het vruchtvlees. Vroeger hadden ze ook al weinig pitten, maar men heeft ze doorontwikkeld totdat ze bijna pitloos waren, zoals nu. Traditioneel is het gebied rond Valencia een echt ‘clementinecentrum’, maar tegenwoordig worden er ook steeds meer clementines geplant bij Sevilla, zodat de concentratie met boomgaarden langzaam maar zeker daarheen verschuift.

Clementines zijn handig als tussendoortje of in plaats van een snack en bevatten vitamine C. Ze worden ook veel gebruikt in salades en marinades, maar ook in taarten. Ook het sap van clementines, dat wat wateriger is dan dat van een sinaasappel, kan worden gedronken of worden gemixt met andere vruchtensappen. Clementines in een netje of kistje kunnen het best worden bewaard bij een temperatuur die iets koeler is dan kamertemperatuur. Dan smaken ze het lekkerst. De vruchten blijven echter een aantal weken tot een maand goed als ze in de koelkast liggen.

Enkele gebruiksvormen van clementines

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met clementinesInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven