Surimi

Hier vertellen wij je alles over Surimi. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Surimi.

Gebruik van Surimi

Surimi

Surimi kun je voor veel gerechten gebruiken. Je kunt surimi ook in de plaats van krab gebruiken. Het is een goedkoop alternatief. De sticks kun je opeten als hapje met een dipsaus (bijvoorbeeld sojasaus). Je kunt er warme en koude bereidingen mee maken. Koud is ze lekker in alle soorten salades of cocktails. Het smaakt prima in (koude) rijst- of pastasalades of maaltijdsalades. Het kan als toevoeging in de paella of met andere viscombinaties. Warm kun je surimi gebruiken in pastagerechten, roerbakgerechten, of hartige taarten. Je kunt er een snack van maken als vulling in bladerdeeg.

  • zie verpakkingHoudbaarheid
  • Surimi is er naturel of in verschillende smaken.Soorten
  • VisproductCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Surimi

Surimi is een visproduct dat verwerkt is tot rolletjes, die ook wel krabsticks worden genoemd, maar niet van krabvlees zijn gemaakt. Het wordt dan ook wel eens imitatiekrab genoemd. Het is een zeer populair product. Surimi bestaat uit grondig gewassen en gemalen visvlees. Tijdens het wassen worden er bepaalde bestanddelen uit de vis gehaald om een perfecte surimi te verkrijgen. Het visvlees wordt uitgeperst en daarna diepgevroren. In de Japanse gerechten is surimi een ingrediŽnt voor vele producten. Het wordt er al 800 jaar gemaakt. Surimi kun je in de meeste supermarkten krijgen. Voor de houdbaarheidsdatum kun je het beste op de verpakking kijken. Bewaar surimi in de koelkast of vries ze in.

Het belangrijkste ingrediŽnt in Surimi is de vis. Het kunnen verschillende vissoorten zijn, maar vaak zit er de Alaska kabeljauw in, de Walleye kabeljauw en de Nieuw Zeelandse hoki. De reden waarom juist deze vissoorten veel worden gebruikt is eenvoudig: ze bevatten weinig smaak en komen veel voor. De neutrale smaak kan uitstekend beÔnvloed worden met smaakstoffen en aroma?s. De verschillende vissen worden gesorteerd en met koud water gereinigd. Tijdens dit reinigen worden de grove ongewenste delen verwijderd. De vis wordt daarna op grootte gesorteerd. Omdat ze op grootte zijn gesorteerd kan de fileermachine makkelijker zijn werd doen. Deze fileermachine zorgt er voor dat de kop en de staart van de vis verwijderd worden en vervolgens de vinnen, graten en schubben. De vis wordt hierna weer gewassen. Bij dit proces worden de kleinste onregelmatigheden verder van de vis verwijderd. Deze bovenstaande processen worden door de Japanse vissers meteen na de vangst op de boten gedaan. Zij gebruiken meestal de Alaska Pollack. Japan levert overigens de beste kwaliteit voor surimi. Er is namelijk een duidelijk verband tussen de versheid van de vis en de uiteindelijke kwaliteit van de surimi. De gefileerde vis wordt hierna geperst. Er worden toevoegingen gebruikt die zorgen dat er geen vriesbeschadiging tijdens het invriezen kan ontstaan. De toevoegingen zorgen ook voor de uiteindelijke smaak en een langere houdbaarheid. Nu is er sprake van het product surimi. Voor het maken van de sticks moeten er nog toevoegingen worden gedaan aan de smaak. Dat wordt gedaan met aromastoffen. Er worden rolletjes van gemaakt. Surimi krijgt nu de structuur van krabvlees. De rolletjes worden aan de buitenkant ingesmeerd met een mengsel van surimi en kleurstoffen. Vervolgens worden ze vacuŁm verpakt.

Enkele gebruiksvormen van Surimi

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Surimi