Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Palmsuiker

Hier vertellen wij je alles over Palmsuiker. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Palmsuiker.

Gebruik van Palmsuiker

Palmsuiker is suiker dat wordt gemaak van verschillende soorten palmbomen. Omdat het veel wordt gebruikt in Indische gerechten, staat het ook wel bekend onder de naam goela djawa of gula jawa (afkomstig van de palmyra palm). Palmsuiker wordt verkocht in blokken of ronde koeken die moeten worden geraspt. Palmsuiker is minder zoet dan gewone suiker en smaakt enigszins naar karamel. Een groot deel van palmsuiker bestaat uit sacharose.

 • goela djawaLatijnse naam
 • smaakmakerSoorten
 • SmaakmakersCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over

Goela djawa is palmsuiker van de palmyra palm, ook wel borassus genoemd. Ook kan voor palmsuiker het sap van de arengpalm, de dadelpalm worden gebruikt, maar tegenwoordig is suiker van de sagopalm of kokospalm het meest voorkomend. De palmsuiker wordt gemaakt van sap dat uit afgehakte scheuten lekt. Het roomwitte tot zwartbruine sap wordt wordt ingekookt of ingedampt, waardoor het een soort bruine pasta wordt. Vervolgens wordt het in tubes, blokken of blikken verkocht. Ook wordt het sap wel  ‘ingedampt’ in plaats van ingekookt. Daardoor blijven meer vitaminen, mineralen en anti-oxidanten bewaard en wordt het milieu minder belast.

Palmsuiker is er in verschillende kleuren en vormen. Zo kan het bijvoorbeeld heel hard zijn, maar ook zacht en kleverig. De vorm en kleur hangen af van het soort palm en de bereidingswijze. Het is een natuurlijk product dat weinig bewerking heeft ondergaan en de smaak is vergelijkbaar met gewone suiker of bruine basterdsuiker. De opname van palmsuiker in het lichaam gaat trager dan bij gewone suiker. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder hard.

Palmsuiker wordt gebruikt in verschillende gerechten. Vooral in de Indische keuken is het bekend. Daar wordt het onder meer gebruikt voor seroendeng (kokos- en pindastrooisel voor over gerechten), roedjak (een pittige vruchtensalade als bijgerecht) en ketjapsaus. In de Thaise keuken worden palmsuiker en kokossuiker door elkaar gebruikt. Daar wordt het zowel in gerechten gebruikt om het te kunnen combineren met zoute vis als in snoep en nagerechten.

Palmsuiker is te koop in natuurvoedingswinkels, buitenlandse supermarkten en bij sommige Nederlandse supermarkten. Sommige soorten palmsuiker die worden verkocht zijn vermengd met andere soorten suiker, bijvoorbeeld rietsuiker. Gemengde suiker betekent dat er een ander raffineerproces aan te pas is gekomen die vaak belastender is voor het milieu.

Enkele gebruiksvormen van Palmsuiker

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met PalmsuikerInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven