Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Notenolie

Hier vertellen wij je alles over Notenolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Notenolie.

Gebruik van Notenolie

Notenolie wordt in de keuken gebruikt als smaakmaker. Het geeft een zoete en toch bittere smaak aan salades. Het is erg lekker in een salade waaraan groene linzen zijn toegevoegd of een salade met rammenas (zwarte radijs). Je maakt er een heerlijke vinaigrette van in combinatie met Balsamico azijn. Notenolie geeft een extra accent aan een champignongerecht. Je hoeft slechts enkele druppels aan het einde van de bereiding toe te voegen. Gebruik notenolie in alle gerechten waar een nootachtige smaak en/of aroma kan worden toegevoegd. Notenolie wordt alleen koud gebruikt en het wordt afgeraden de olie te verwarmen omdat de olie onder invloed van hitte kan oxideren. De olie verliest door verhitting niet alleen haar goede eigenschappen, maar riskeert daarbij ook in hoge mate de vorming van toxische stoffen. Vanwege het hoge aandeel omega 3 en 6 vetzuren, wordt de olie ook ingenomen als voedingsupplement. Een theelepel per dag zou de cholesterolspiegel doen zinken en het bevordert het concentratievermogen. Het zou de hersenfuncties ondersteunen en aderontstekingen voorkomen.

 • zie informatie op etiket flesHoudbaarheid
 • geraffineerd, puur en koudgeperstSoorten
 • SmaakmakersCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Notenolie

Er zijn verschillende soorten notenolie verkrijgbaar, maar de walnoten- en hazelnotenolie zijn de meest verkochte soorten. Notenolie wordt gebruikt om een nootachtige smaak aan gerechten te geven. Je kunt notenolie kopen in de supermarkt of delicatessenwinkel. Bewaar de olie op een droge, donkere en koele plaats (niet in de koelkast). Omdat je van de notenolie slechts kleine hoeveelheden gebruikt, is het raadzaam kleine flesjes te kopen. De inhoud van een geopende fles notenolie kan namelijk snel ranzig worden. Notenolie kun je in drie kwaliteitsniveaus onderverdelen. Voor geraffineerde notenolie worden noten gebruikt die niet geschikt zijn voor consumptie. De olie wordt mechanisch geperst en daarna geraffineerd om alle ongewenste stoffen uit te filteren. Geraffineerde notenolie wordt vaak gemengd met andere olie, bijvoorbeeld walnotenolie. Pure notenolie is een samenstelling van geraffineerde en koudgeperste notenolie. Deze olie bezit meer smaak en aroma dan de geraffineerde notenolie en is daarom beter geschikt voor culinaire bereidingen. Koudgeperste notenolie wordt gemaakt van noten. Vaak zijn die noten van tevoren geroosterd voor een sterkere smaak. De koudgeperste notenolie is wat duurder in aanschaf, maar het bevat veel goede vetten en de smaak is beter vergeleken met de pure notenolie. Er zit vijf keer meer vitamine E in dan pure of geraffineerde notenolie. Notenolie bevat veel vetten (60 procent), maar het grootste deel daarvan zijn meervoudig onverzadigd. Het bevat voedingsvezels, vitamines (hoofdzakelijk vitamine E maar ook vitamine B3, B5 en B6) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium).

Enkele gebruiksvormen van Notenolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met NotenolieInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven