Dessertrijst

Hier vertellen wij je alles over Dessertrijst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Dessertrijst.

Gebruik van Dessertrijst

Dessertrijst

Dessertrijst wordt veel gebruikt voor het maken van rijstepap, een typisch Oudhollands nagerecht. De romige zoete rijst combineert goed met allerhande zoete ingrediŽnten zoals zoet fruit (bananen), (basterd)suiker, rozijnen, kokos, stroop en siroop. Je kunt van dessertrijst daarom ook prima exotische nagerechten maken. Dessertrijst wordt ook gebruikt voor de vulling van een Limburgse rijstevlaai. Behalve zoete gerechten kun je van dessertrijst ook prima hartige gerechten maken met een tropisch tintje. Zo zijn er veel bereidingen met de plakkerige rijst in de Thaise keuken. Traditioneel wordt de rijst dan echter in bamboemanden gestoomd. Maar voor een Hollandse bereiding kun je gewoon de aanwijzingen blijven volgen die te vinden zijn op het pak.

  • langere tijd houdbaarHoudbaarheid
  • RijstCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Dessertrijst

Rijst is er in vele soorten en vormen. Alle rijst wordt in het beginsel op dezelfde manier geoogst en verwerkt. Om de rijstkorrel zit een houtachtig vlies dat na het oogsten wordt verwijderd. Bij sommige rijstsoorten wordt de rijst ook ontdaan van het zilvervlies en de kiem om de houdbaarheid te verlengen. Daarna wordt de korrel gepolijst en gepoederd. Dessertrijst wordt gemaakt van gebroken rijst. Omdat het een gebroken korrel betreft, neemt deze snel veel vocht op. Voor dessertrijst wordt ook vaak een rondkorrelige kleefrijst gebruikt, die oorspronkelijk uit ItaliŽ komt. Deze korrels worden na het koken zacht en plakkerig omdat ze de eigenschap hebben veel vocht tijdens het koken op te nemen. Daarom is deze rijst geschikt voor het maken van pap of desserts. Deze rijst noemt men ook wel puddingrijst of paprijst.

Dessertrijst is kant-en-klaar te koop in de supermarkt. Meestal wordt de rijst verpakt in een kartonnen doosje en soms in een plastic zakje. Volg voor het bereiden van de rijst de aanwijzingen op de verpakking. Kant-en-klare dessertrijst is meestal voor-gestoomd. Hierdoor heeft de rijst een korte bereidingstijd (ongeveer 10 minuten). Wanneer je de rijst donker en droog bewaart, kan hij maandenlang goed blijven. Zorg in ieder geval dat er geen vocht bij komt.

In plaats van dessertrijst kun je ook gebruik maken van kleefrijst. Deze rijst is te koop in de toko. Kleefrijst heeft net als dessertrijst korte ronde korrels, met een melkachtige witte kleur. Ze hebben de eigenschap bij het koken aan elkaar te kleven door een vrij hoog zetmeelgehalte. De rijst smaakt zoet en is daarom zeer geschikt voor het bereiden van desserts.

Enkele gebruiksvormen van Dessertrijst

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Dessertrijst