Vinaigrette

Hier vertellen wij je alles over Vinaigrette. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vinaigrette.

Gebruik van Vinaigrette

Vinaigrette

Vinaigrette is een heerlijke dressing voor talloze soorten salades en rauwkost. Je kunt met de vinaigrette enorm veel kanten op. Je kunt steeds uitgaan van het basis recept en hier je persoonlijke smaakmakers aan toevoegen. De olijfolie kan vervangen worden, bijvoorbeeld (deels) door truffel-, noten-, of een andere soort olie. De wijnazijn kan vervangen worden door balsamico-, frambozen-, sinaasappel-, aardbei-, of een andere smaakazijn. Op die manier kun je ook de mosterd vervangen. Je kunt er verse kruiden aan toevoegen, maar dan is de dressing wel korter houdbaar. De ingrediŽnten van een vinaigrette moeten goed door elkaar geroerd of geklopt worden. Er is een eenvoudige manier om de ingrediŽnten goed met elkaar te mixen. Gebruik een schoon jampotje, doe daar alle ingrediŽnten in en sluit het potje af met het dekseltje. Dan de ingrediŽnten goed door elkaar schudden. Op deze wijze verkrijg doorgaans het allerbeste resultaat.

  • vers: beperkte tijd, kant-en-klaar: zie verpakkingHoudbaarheid
  • verschillende smaken, afhankelijk van ingredi√ęntenSoorten
  • DressingsCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Vinaigrette

Vinaigrette is een koude, zure saus die voornamelijk gebruikt wordt als dressing over sla. Je kunt vinaigrette op zeer veel verschillende manieren maken, maar de basis voor een klassieke vinaigrette bestaat uit drie delen olijfolie op ťťn deel wijnazijn, op smaak gebracht met peper en zout, verse tuinkruiden, een theelepeltje mosterd, een theelepeltje kappertjes en knoflook. Deze ingrediŽnten worden met elkaar gemengd.

Vinaigrette wordt veel gebruikt in de Franse keuken. Het woord ?vinaigrette? is een Frans woord en wordt in het Nederlands vertaald als ?sladressing?. ?Vinaigre?is het Franse woord voor ?azijn?. De Fransen zullen nooit gewone azijn gebruiken, maar altijd ťťn van goede kwaliteit, en het liefst met een smaakje. In Rusland gebruiken ze het woord ?vinaigrette? ook in de keuken, maar dan wordt er een salade bedoeld dat gemaakt wordt uit stukjes aardappel, wortels, bieten en zuurkool, gemengd met olie en zout. Zelfgemaakte vinaigrette is doorgaans beperkte tijd (ongeveer een week) houdbaar. Je kunt vinaigrette ook het gehele jaar door kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Er zijn veel smaakvarianten verkrijgbaar. De kant-en-klare vinaigrette heeft een proces ondergaan, waardoor deze langere tijd houdbaar is. Een geopende verpakking bewaar je voor verder gebruik in de koelkast. Er zijn ook caloriearme vinaigrettes. Je vindt de kant-en-klare vinaigrettes in de schappen bij de slasauzen.

Enkele gebruiksvormen van Vinaigrette

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Vinaigrette