Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Kleurstoffen

Hier vertellen wij je alles over Kleurstoffen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kleurstoffen.

Gebruik van Kleurstoffen

Kleurstoffen worden in de voedingsindustrie gebruikt om voedsel aantrekkelijker te laten uitzien. Zo wordt vlees bijvoorbeeld mooi rood gehouden. In snoepgoed en limonade zitten relatief veel kleurstoffen om het voor kinderen extra aanlokkelijk te maken. Kleurstoffen geven de consument het optische gevoel dat het product “smakelijk”is. Sommige levensmiddelen verliezen daarbij hun kleur wanneer zij verwerkt worden in sap bijvoorbeeld. Het zou voor de consument er “ongewoon”uitzien als een kers in een fruitcocktail er “wit”uitziet in plaats van rood. Kersen worden namelijk wit in een fruitmengsel in blik, tenzij er aan de kers een dosis grenadine wordt meegegeven. In de keuken gebruiken we ten slotte ook vaak producten om een gerecht extra appetijtelijk uit te laten zien.

 • Kunstmatige en natuurlijke kleurstoffenSoorten
 • DecoratieCategorie
 • In te vriezen

Algemene informatie over Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om aan producten een aantrekkelijke kleur te geven. In levensmiddelen zijn een slechts bepaald aantal kleurstoffen toegestaan. Ze moeten worden aangegeven op de verpakking. Je herkent ze aan het E nummer. Er is een reeks E nummers, van E 100 naar E 199. Een E nummer staat voor een code. Ze zijn opgesteld door de Europese Unie. Deze bepaalt welke additieven (toevoegingen) zijn toegestaan en de maximale hoeveelheid daarvan. Wanneer een producent een kleurstof in het voedingsmiddel heeft gebruikt, is deze verplicht het E nummer te vermelden. In principe zijn alle toevoegingen verboden, behalve die van de E nummers.

Je kunt de additieven voor de kleurstoffen verdelen tussen twee soorten: kunstmatige en natuurlijke. De meeste kleurstoffen worden gemaakt uit natuurlijke producten, bijvoorbeeld planten of zouten die ook in onze voeding voorkomen zoals citroenzuur. Veel van deze additieven hebben een eigen E nummer. Bessen- en rode bietensap hebben bijvoorbeeld een eigen E nummer. Kunstmatige kleurstoffen bestaan uit synthetische chemische stoffen.

Het toelaten van een E nummer wil niet zeggen dat men er ook niet allergisch voor kan zijn. Wanneer men allergisch is voor rood fruit, kan het raadplegen van de gebruikte E nummers op de verpakking een hoop ellende voorkomen. Veel E nummers worden gemaakt uit dierlijk materiaal. Het is voor bepaalde geloofsovertuigingen of bijvoorbeeld voor veganisten daarom ook raadzaam om de lijst E nummers door te nemen.

Een opmerkelijk E nummer is de E120. Het is een stof die een product een prachtige rode, naar paars neigende kleur geeft. Het zit bijvoorbeeld in de Campari (drank). Deze kleurstof wordt gemaakt van de eitjes en het bloed van de cochenilleluis (schildluis).

Enkele gebruiksvormen van Kleurstoffen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met KleurstoffenInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven