Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Ontelbare onzichtbare bacteriën

Lees de column van HildeIk laat de natuur graag zijn gang gaan, maar niet in mijn keuken. Dit gebeurt echter haast overal door middel van vaatdoekjes die niet elke dag worden vervangen. Toch zou dat geen gek idee zijn, want volgens de nieuwe campagne van het Voedingscentrum krijgen bacteriën zo juist de kans om zich heel snel te vermenigvuldigen.

We moeten er niet aan denken: voedselvergiftiging. Dat zijn van die momenten waarop je wenste dat je twee wc's naast elkaar had en dat het je bovendien nooit meer overkomt. En wie geven we dan de schuld? Een restaurant of andere gelegenheid waar we kort daarvoor zijn geweest. Maar vaak genoeg heben we het aan onszelf te danken doordat het werkoppervlak in de keuken niet schoon was, handen niet goed zijn gewassen of vlees simpelweg niet genoeg is verhit. Eén op de 25 mensen krijgt er jaarlijks mee te maken, zo'n 2000 mensen per dag.

Het Voedingscentrum stipt ook minder voor de hand liggende oorzaken aan. Zoals bijvoorbeeld het te lang buiten de koelkast bewaren van bederfelijke waar. Hun advies is om bederfelijke waren zoals vlees en melkproducten als laatste in het mandje te leggen, zodat het zo kort mogelijk buiten de koelkast - die idealiter op 4 graden is ingesteld - is. En tegelijkertijd moet etenswaren warm genoeg worden gemaakt om alle bacteriën te doden: vergeet het eten niet om te scheppen als het in de magnetron zit, want niet alles wordt gelijkmatig verhit. Doe je dit niet, dan kunnen bacteriën op de koude plekken alsnog overleven.

Handig, al die tips, maar volgens mij is het gebruik van een portie gezond verstand het belangrijkste. Ruikt een product vreemd, ziet het er gek uit of kom je erachter dat het niet goed verpakt is, neem dan geen risico. De tol die je betaalt als het niet goed blijkt te zijn, is hoog. En ook al zie je niets: wacht een paar dagen en je product begint al aardig op de campagneposters van het VC te lijken. Jakkie bah.

Bekijk ook

Zure vitaminebom
Voor mij geen gebrek aan vitamine C deze winter: ik heb een pot zuurkool van 2,5 kilo gekocht en die gaat helemaal op. Het is makkelijk, snel, goedkoop en ideaal om mee op te warmen na een guur dagje. Het jammere is alleen dat ik het een beetje te zuur vind.

(1)

  • Ik doe al jaren mijn gootsteendoekjes,theedoek en keukenhandoeken iedere dag in de was! Zo min mogelijk kans op bacterien.
    Reactie door rverweij

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven