Reuben op 1

Och ja, de Reuben. Wijdverbreid en in vele variaties verkrijgbaar in Noord-Amerika, maar in ons kikkerlandje zelden op de kaart. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is en tegelijkertijd een compleet andere combinatie van ingrediënten is dan we gewend zijn.
Komtie dan. Een reuben bestaat meestal uit een flinke vulling van corned beef of gerookt vlees, wat zuurkool, gesmolten kaas en mosterd tussen twee dikke plakken donker brood met rogge erin. Als je dat alles in een tosti-ijzer doet of even op de grill legt, krijg je een tongstrelende smaaksensatie die in de verste verte niet doet denken aan die eeuwige gerookte zalm met kruidenkaas en kappertjes, eiersalade met bieslook of hummus met gerookte kip.
De gasten die ik aan de reuben voorstel, die volgens de overlevering zijn oorsprong heeft in New York, zijn stuk voor stuk enthousiast. Niet alleen over de smaak, maar ook over de relatief 'gezonde'. Voedingswaarde die het heeft: meergranen en rogge in het brood, oergezond zuurkool en het niet al te vette vlees. Wat wil je nog meer... In ieder geval voorlopig even geen tonijnsalade of broodje gezond.
Bekijk ook
OpzoutenWe eten nog steeds veel te veel zout volgens de Consumentenbond. Of, beter gezegd, de producten in de supermarkt bevatten nog steeds veel te veel zout. Daardoor krijgen we dagelijks al snel negen keer zo veel zout binnen dan goed voor ons is, al is het zoutgehalte in een aantal producten gelukkig wel teruggeschroefd. Iemand nog een chipje?