Kruisbessen
Hier vertellen wij je alles over Kruisbessen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kruisbessen.
Gebruik van Kruisbessen
Onrijpe kruisbessen kunnen gebruikt worden voor het maken van dissap. Dit kan zeer lang bewaard worden. Het diksap kan gebruikt worden om jam en gelei op te laten stijven bij fruitsoorten die het nodig hebben (bijvoorbeeld aardbeien). De smaak van diksap uit onrijpe kruisbessen is neutraal. Rijpe kruisbessen voelen zacht aan. Zij kunnen uit het vuistje gegeten worden. Als de kruisbes nog niet helemaal rijp is, of vroeg geplukt wordt, smaakt ze erg zuur. Je moet er een beetje geluk mee hebben, want op het juiste moment geplukt, kunnen rassoorten met de namen Early Sulphur, Pixwell, Rolonda, Rochus en Whitesmith een heerlijke zoete smaak hebben. Deze soorten doen het prima als toetje of als decoratie op nagerechten of gebak.
- Ribes uva-crispaLatijnse naam
- vers: een dag, ingevroren: maandenHoudbaarheid
- verschillende rassoortenSoorten
- ZachtfruitCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Kruisbessen
Kruisbessen zijn de zure vruchten van een struik, genaamd Ribes uva-crispa. Deze struik wordt tussen de 60 en 120 centimeter hoog en heeft takken met stekels. In Vlaanderen noemen ze de kruisbes daarom ook stekelbes. Ander benamingen voor de kruisbes zijn klapbes en knoeper. Ze behoort tot de familie van de aalbes en zwarte bes. Kruisbessen worden in Nederland geteeld, maar ze komen ook in het wild voor. Vroeger werden onrijpe kruisbessen gebruikt voor het maken van diksap. Het diksap werd weer verkocht aan industrieën die er jam van maakten. Tegenwoordig zijn de meeste kruisbessen industrieel niet meer interessant en vervangen door appels.
Vanwege de zure smaak van de kruisbes is er weinig vraag naar. De rijpe kruisbes komt daarom in de handel maar zeldzaam voor. Met een beetje geluk vind je dit kleinfruit in de maanden juni en juli op de markt of in de goed gesorteerde groente en fruithandel. Er zijn verschillende rassoorten. Kruisbessen kunnen een gladde schil hebben of zacht behaard zijn. De besvormen kunnen per ras ook verschillen van rond, ovaal en langwerpig. Er zijn bessen die groen blijven, maar er zijn ook gele of paars-rode exemplaren.
Je kunt rijpe kruisbessen niet lang bewaren. Je kunt ze daarom beter op de dag van aankoop opeten of ze direct gebruiken voor de bereiding van jam, gelei, taarten en gebak. Je kunt kruisbessen ook goed zelf in je tuin kweken. Bepaalde soorten geven vruchten vanaf half juni tot eind augustus. Je kunt kruisbessen goed invriezen om ze te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld kruisbessentaart.
Enkele gebruiksvormen van Kruisbessen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Kruisbesjes
- Kruisbes
- Kruisbessen
- Klapbes
- Klapbessen
- Knoeper
- Stekel-bes
- Stekel-bessen
Onze laatste recepten met Kruisbessen
-
Recept
Kruisbessen-amandelcrumble425m
-
Recept
Gegrilde makreel met kruisbesensaus450m
-
Recept
Makreelpaté41u30m
-
Recept
Kruisbessen-compote met vanilleijs430m
-
Recept
Knapperige kruisbessencrumble450m
-
Recept
Feesttaart met vruchten440m