Snijworst
Hier vertellen wij je alles over Snijworst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Snijworst.
Gebruik van Snijworst
Snijworst wordt gegeten als broodbeleg. Je kunt er leuke borrelhapjes mee maken door er een augurkje in op te rollen of een rolletje te vullen met roomkaas. Snijworst kan een prima ingrediënt zijn in smeuïge salades voor op brood of op toastjes. Kinderen vinden snijworst meestal wel lekker. Snijworst kan daarom goed bij een kindertraktatie gebruikt worden aan een spiesje met een blokje kaas en een stukje ananas. Je kunt snijworst in verschillende combinaties gebruiken, vooral daar waar geen overheersende vleessmaak gewenst is, maar de smaak wel iets toevoegt aan het geheel. Snijworst kan zodoende heerlijk smaken in reepjes gesneden in een aardappelsalade.
- zie houdbaarheidsdatum op de verpakkingHoudbaarheid
- Gelderse snijworst en biologische snijworstSoorten
- VleessoortenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Snijworst
Snijworst is de benaming voor worst die in dunne plakken wordt gesneden om te worden geconsumeerd als broodbeleg. Het is een typisch Hollands product en praktisch vergelijkbaar met boterhamworst of kookworst. Er zijn veel soorten snijworst. Het is over het algemeen een vrij vette worst, vergelijkbaar met salami, maar dan zonder knoflook en kruiden. Er zijn echter ook magere varianten. Snijworst wordt net als de salami gehangen bewaard. Snijworst wordt voornamelijk gemaakt van gekookt en/of gerookt varkensvlees, soms met toevoeging van kalfsvlees. De smaak is zacht en daarom is de snijworst vrij populair bij kinderen.
De grondstoffen voor snijworst, kookworst, boterhamworst en soortgelijke worsten maken eigenlijk het enige verschil tussen deze vleeswaren. Ze worden bijna allemaal op dezelfde wijze gefabriceerd. Het vlees (meestal varkensvlees) wordt fijngemalen en alle onregelmatigheden worden verwijderd. In de fabriek noemt men dit ?de verkleining van het vlees?. De temperatuur van het vlees mag niet te laag zijn. Anders zou je een soort smeerworst als resultaat krijgen. Dus wordt het vlees meestal in bevroren toestand verkleind. De kruiden worden tijdens het verkleinen toegevoegd. Wanneer de juiste textuur is bereikt, gaat het vlees in (kunst)darmen. Zo wordt het model van de worst verkregen. De worst wordt vervolgens verhit in een kookkast. Ze worden op die manier langer conserveerbaar gemaakt. Als de worst klaar is, kan hij nog een aantal weken bewaard worden. Om de worst makkelijk snijdbaar te maken, wordt ze enige tijd gedroogd.
Snijworst is verkrijgbaar in de supermarkt en bij de slager. Vleeswaren kunnen meestal langer worden bewaard dan vlees. De houdbaarheidsduur hangt af van de conserveermethode die is gebruikt. Op de verpakking staat de uiterste houdbaarheidsdatum vermeld. Snijworst is het hele jaar door verkrijgbaar.
Enkele gebruiksvormen van Snijworst
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Snijworst
-
Recept
Borrelhapje45m
-
Recept
Tosti415m
-
Recept
Tosti anders410m