Peterselie

Hier vertellen wij je alles over Peterselie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Peterselie.

Gebruik van Peterselie

Peterselie

Peterselie wordt veel gebruikt in de Europese en de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Verse peterselie kunt u voor gebruik even wassen, droogdeppen en fijnsnijden. U gebruikt alleen het blad. U kunt dit keukenkruid in koude en warme gerechten gebruiken. Voor een warme bereiding voegt u het kruid op het laatste moment toe, anders gaat er veel van de smaak verloren. Bevroren peterselie kunt u meteen uit de vriezer direct in het gerecht gebruiken. Bevroren peterselie is niet geschikt als garnering omdat ze slap wordt na het ontdooien. Wortelpeterselie kan geschild worden met een dunschiller. Ook kunt u de wortel schrappen met een mes onder de koude kraan. De toepassing van wortelpeterselie is gelijk aan bladpeterselie. U kunt haar ook rauw eten, bijvoorbeeld geraspt in salades. Meestal wordt zij echter gebruikt in warme bereidingen. Wortelpeterselie is populair in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Rusland. Zij wordt er vaak gebruikt voor in de soep of in stoofpotten. Peterselie wordt gebruikt in soepen, sauzen en als ingrediënt voor kruidenboter. Peterselie smaakt prima in hartige gerechten en verder in bouillon, marinades, dressings, vlees, gevogelte, wild, vis, schaal en schelpdieren, eieren, aardappelen, pasta en groenten. Ook bij bereidingen met champignons is peterselie een goede smaakmaker.

  • Petroselinum crispumLatijnse naam
  • vers: tot een week in de koelkastHoudbaarheid
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Peterselie

Peterselie is een tweejarige plant die groen blijft. Hij overleeft geen natte of strenge winters en groeit voornamelijk in Centraal en Zuid Europa, Noord Afrika en Zuidwest Azië. Er zijn drie soorten peterselie. Krulpeterselie wordt voornamelijk gebruikt als garnering. Deze soort heeft gekroesde blaadjes. Dit is de meest gebruikte peterselie in Nederland en België. Men noemt de krulpeterselie meestal gewoon ?peterselie?. Deze peterselie is het beste geschikt voor toepassing in sauzen. Bladpeterselie heeft gladde, platte bladeren en is rijk aan etherische oliën. Ze lijkt uiterlijk op selderij. Deze soort heeft een fijnere smaak dan krulpeterselie en kan goed gebruikt worden in warme bereidingen. Ze is beter bekend onder de naam ?Italiaanse peterselie?. Van wortelpeterselie eet men de wortel. Doorgaans is deze wortel langwerpig, maar er zijn ook kortere bolle soorten. De smaak van de wortelpeterselie is een beetje nootachtig maar je proeft wel duidelijk peterselie. Wortelpeterselie wordt geteeld in Nederland. Wortelpeterselie moet niet in grote hoeveelheden gegeten worden door mensen met nierproblemen. Dat geldt niet voor de bladsoorten.

Vers gesneden peterselie geurt heerlijk. De smaak is fris kruidig. Gedroogde peterselie heeft weinig smaak. U koopt peterselie in de supermarkt. Deze heeft meestal verse krulpeterselie in het assortiment en verder gevriesdroogd blad of diepvries peterselie. Verse peterselie moet stevige, groene stengels hebben en frisse groene blaadjes. U kunt ook de peterselieplant in tuincentra kopen, zodat u verse peterselie binnen handbereik heeft. Peterselie kunt u in een geperforeerde plastic zak in de koelkast bewaren. Zo blijft ze tot een week goed voor gebruik. Peterselie laat zich ook goed invriezen. Gedroogde peterselie bewaart u in een goed afgesloten potje op een donkere en droge plaats. Wortelpeterselie kunt u kopen in biologische groentezaken. Ze zijn in het najaar en in de winter verkrijgbaar. De wortels van de wortelpeterselie moeten bij aankoop stevig aanvoelen en de blaadjes moeten er fris uitzien. U kunt deze soort een paar dagen bewaren in een vochtige doek of losjes verpakt in een plastic zakje in de groentelade van de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Peterselie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Peterselie