Camembert
Hier vertellen wij je alles over Camembert. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Camembert.
Gebruik van Camembert
Camembert is een prima kaasje voor op een toastje of stokbrood bij de borrel of als nagerecht op het kaasplankje. U kunt het kaasje ?rauw? opeten of in gerechten gebruiken, maar u kunt het kaasje ook bakken, grillen of roosteren. Gepaneerd en gebakken is het een prima vleesvervanger. Camembert doet het prima in verschillende gerechten. U kunt hem goed gebruiken in eenpansgerechten, maaltijdsalades of in hartige taarten(eventueel ook om het vlees te vervangen). U kunt camembert ook voor broodbelegvariaties gebruiken. Voeg wat honing en walnoot toe en gratineer hem even onder de oven.
- zie verpakking (vers: 7 dagen, fabriek; 45 dagen)Houdbaarheid
- vers gemaakte en fabriekscamembertSoorten
- KaasCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Camembert
Camembert is een populaire Franse witte schimmelkaas, die oorspronkelijk uit Normandië komt. De ?Camembert de Normandië? heeft een beschermde naam. Camembert is de naam van een plaats in Normandië. De kaas wordt traditioneel gemaakt van rauwe (niet gesteriliseerde) koemelk van koeien uit Normandië. Echter, de meeste Camembert die op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, wordt van gepasteuriseerde melk gemaakt.
Wanneer en door wie de kaas is uitgevonden, is niet eenduidig vast te stellen. Wel is het zo dat de regio rondom Camembert al vroeg bekend was om de productie van kazen. In 1569 werd er door schrijvers als Brugerin de Campier en Charles Estienne (1554) geschreven over de kaas in Camembert. In de 19e eeuw verspreidde de camembert zich over Frankrijk, dankzij de komst van de spoorweg (rond 1850). In 1890 werd de kaas verpakt in de tegenwoordig nog karakteristieke ronde houten doosjes. In die tijd veroverde de kaas meerdere delen in de wereld.
Het maken van een camembertkaas duurt ongeveer drie weken. Zoals eerder vermeld, wordt de traditionele camembert gemaakt van verse rauwe melk. Deze levert een hoog vetgehalte en is buitengewoon rijk aan eiwitten en vitamines. De melk wordt in grote vaten in een ruimte bewaard bij een temperatuur van 28 tot 30 graden Celsius. Aan de melk wordt een natuurlijk stremsel toegevoegd en in vormen gegoten. Op de tweede dag wordt de kaas verwijderd uit de vormen en gepekeld bij een temperatuur van ongeveer 18 tot 20 graden Celsius. Na het pekelbad wordt aan de kaas de schimmel met de naam ?penicillium camemberti? toegevoegd. De derde dag wordt de kaas in de droogruimte geplaatst die een constante temperatuur van 10 tot 14 graden Celsius heeft. De rijpingsperiode is ongeveer twaalf dagen, afhankelijk van het seizoen. Daarna is de kaas klaar voor verpakking. Men bewaart de kaas nog vier tot vijf dagen in de verpakking bij een temperatuur van ongeveer 9 graden Celsius voordat ze op de markt wordt gebracht.
Een camembert is een zacht, romig rond kaasje met een witte korst en een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 tot 11 centimeter. Het weegt ongeveer 250 gram. De rijpingstijd voor de camembert is ongeveer drie weken. De smaak van camembert is te omschrijven als nootachtig en een tikje naar champignons. Het vetgehalte van camembert is ongeveer 45%. Tegenwoordig wordt de kaas over het algemeen van gepasteuriseerde melk gemaakt. Dat maakt hem beter en langer houdbaar. Verse camembert is niet langer dan een week goed houdbaar. De camembert uit de fabriek is langer houdbaar. De meeste fabriekscamembert is zeker 45 dagen houdbaar. Raadpleegt u de verpakking over de houdbaarheidsdatum. U moet camembert niet invriezen, dat gaat ten koste van smaak en textuur van de kaas. Bewaar de kaas in de originele verpakking, bij voorkeur ingepakt in een licht vochtige doek. Een koele plaats is beter dan de koelkast. Bij zwangerschap kunt u de verse originele camembert beter even laten staan, tenzij u zeker weet dat het een camembert betreft die van gepasteuriseerde melk is gemaakt.
Enkele gebruiksvormen van Camembert
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Camembert
-
Recept
Varkensmedaillons met camembert430m
-
Recept
Gebakken peer-camemberttosti425m
-
Recept
Camembert met een pistachekorst425m
-
Recept
Witlof, ham en kaas maar dan net even anders435m
-
Recept
Camembert dessert420m
-
Recept
Kalkoencordonbleu met camembert425m