Abdijkaas

Hier vertellen wij je alles over Abdijkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Abdijkaas.

Gebruik van Abdijkaas

Abdijkaas is een ambachteljk gemaakte kaas die is geproduceerd in of bij een abdij. Net als bier is kaas één van de producten die paters van oudsher maken in de abdijen. Het wordt daarom ook wel paterskaas of trappistenkaas genoemd. Alleen nog in België en Frankrijk zijn enkele abdijen te vinden met een eigen kaasmakerij. Abdijkaas is meestal zachte kaas.

  • KaasSoorten
  • KaasCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Abdijkaas

Abdijkaas wordt met rauwe, oftewel ongepasteuriseerde, koemelk gemaakt. De kazen zijn traditioneel zacht en hebben meestal ook een zachte korst. Om schimmelvorming op de korst tegen te gaan, wordt de kaas gewassen in zout water. De zogenoemde ‘roodbacterie’ zorgt hierdoor voor een roodkleurige korst.

Er zijn nog maar weinig abdijen die zelf kaas maken. In België zijn er slechts drie abdijen die dat doen. Dit zijn de abdijen in Orval, Postel en Westmalle. In Frankrijk zijn er iets meer abdijen met hun eigen kaas.

Eén van de bekendste abdijkazen is Port Salut. Deze kaas wordt echter niet meer in een abdij gemaakt, maar komt oorspronkelijk wel uit de abdij van Port-du-Salut in Bretagne. Het verhaal daarachter is dat de monniken tijdens de Franse Revolutie in de achttiende eeuw naar Zwitserland vluchtten, waar zij kaas leerden maken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Toen ze in 1815 konden terugkeren naar de abdij, bleven ze kaas maken en werd die zeer populair. De kennis en rechten va de kaassoort is in de jaren zestig va de vorige eeuw verkocht aan het bekende kaasbedrijf Le Groupe Bel. Inmiddels wordt de kaas in een fabriek bij de Duitse grens gemaakt. De korst is ook anders dan de originele Port Salut.

Andere abdij- of trappistenkazen die nog wel volgens de oude traditie worden gemaakt zijn de Tamié, de Campénéac, de Trappiste de Belval en de Pont-l’Evêque.

Enkele gebruiksvormen van Abdijkaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Abdijkaas