Rabarber

Hier vertellen wij je alles over Rabarber. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rabarber.

Gebruik van Rabarber

Rabarber

Rabarber kan tot een compote worden verwerkt. Je kunt rabarber als tweede groente of dessert bij de maaltijd serveren. Pureer de groente en stoof hem zachtjes met suiker. De frisse, zure smaak past goed bij zoete gerechten. Rabarber(compote) smaakt prima bij ijs, desserts, in taarten, jam, pudding en sauzen.

Snij voor de bereiding de witte onderkant (bladvoet) eraf en was de stengels onder de kraan. Jonge stengels kunnen meteen verwerkt worden. Oudere stengels moeten nog geschild worden. De stengels kunnen in stukjes van 3 centimeter gesneden worden. Kook rabarber niet in een aluminium pan. De groentezuren van deze groente zullen in combinatie met het aluminium namelijk een onaangename smaak geven.

  • Rheum rhabarbarumLatijnse naam
  • Chinese of Russische rabarber, Getande rabarber, Sterrabarber, stompe rabarber, gegolfde rabarber.Soorten
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Rabarber

Rabarber is een plant die al zeker 5000 jaar door de mens wordt gebruikt. Aanvankelijk werd zij eigenlijk alleen als geneesmiddel gebruikt. Het was in het jaar 1600 dat een Engelsman, genaamd Gerarde, de rabarber in de keuken ontdekte. Hij verwerkte het op dezelfde manier als snijbiet en spinazie. Bekendheid kreeg de rabarber in 1750. In Duitsland eten ze de rabarber als groente sinds 1850 en in Nederland werd de plant omstreeks 1900 in de keuken verwerkt.

Rabarber is een plant uit de Duizendknoopfamilie. Ze komt oorspronkelijk uit de steppen van Azië. De Chinezen ontdekten de geneeskrachtige eigenschappen uit de wortel van de plant en namen de plant mee naar China. Er zijn verschillende soorten rabarber: Chinese of Russische ((Rheum Palmatum L.), getande rabarber (Rheum Officinale Baill.), sterrabarber (Rheum Emodi Wall.), stompe rabarber (Rheum Rhaponticum L.), en gegolfde rabarber (Rheum Undulatum L.). De Chinese of Russische rabarber en de getande rabarber worden geteeld om de wortel en de andere soorten worden geteeld om de bladstelen.

De wortelstokken van de rabarberplant bevatten een bittere stof, genaamd Anthrachinon. Deze stof wordt verwerkt in geneesmiddelen. Op de wortelstokken groeien stevige stelen met grote bladeren. De stelen van de bladeren worden gegeten. Zij zijn het lekkerst wanneer ze tussen de 10 en 35 dagen oud zijn. De stelen bevatten appelzuur. Dit appelzuur heeft een bloedreinigende werking. Rabarber is dan ook goed voor hart- en bloedvaten. Daarbij bevat rabarber vitamine B1, B2, B6, C en mineralen als ijzer en foliumzuur.

Rabarber is verkrijgbaar in de periode van januari tot en met augustus, met een topaanvoer in mei. Let bij de aankoop op de stelen, ze moeten stevig en glanzend zijn. Hoe meer groen in de stelen zit, des te zuurder de rabarber zal smaken. Bij kamertemperatuur is verse rabarber ongeveer drie dagen houdbaar. In de groentelade van de koelkast blijft ze een week goed. Rabarber kan worden ingevroren. Hiervoor zijn de maanden mei en juni het meest geschikt. De groente hoeft overigens niet van tevoren worden geblancheerd.

Enkele gebruiksvormen van Rabarber

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rabarber