Komkommer

Hier vertellen wij je alles over Komkommer. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Komkommer.

Gebruik van Komkommer

Komkommer

De komkommer kan zowel rauw als warm gegeten worden. Het is een frisse toevoeging aan salades en sauzen. Tzaziki is een bekende yoghurtdip met geschaafde komkommer. U kunt de komkommer rauw met schil eten, hoewel niet iedereen dat lekker vindt. Sommigen houden ook niet van de zaadlijsten. U kunt de komkommer raspen of schillen. Het schillen van de komkommer wordt een eenvoudig klusje met behulp van een kaasschaaf. Een komkommer kan ook op zichzelf als (komkommer)salade goede diensten doen. U maakt de gesneden komkommer eenvoudig aan met olie, azijn, zout en peper. Omdat een komkommer veel water bevat, kunt u de rasp of gesneden stukken eerst laten uitlekken in een zeef. De komkommer kan gestoofd worden. Soms moeten voor een recept de zaden uit de komkommer gehaald worden. Dit gaat snel door de komkommer in de lengte door te snijden en met een lepel in één keer de zaden eruit te halen.

  • Cucumis sativus 'Melita'Latijnse naam
  • groene, witte en gele komkommerSoorten
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Komkommers

De komkommer behoort tot de familie van de vruchtgroenten. Zij is familie van de augurk en de courgette, wat al heel goed aan de vorm te zien is. De komkommer heeft een lange geschiedenis. Oorspronkelijk is de komkommer afkomstig uit India vanwaar hij zijn weg vond naar de Middellandse Zee. Ongeveer 3000 jaar geleden stonden komkommers al op het menu bij de Egyptenaren. Via de Romeinen kwam de komkommer uiteindelijk in Frankrijk terecht. Het duurde nog tot de 17e eeuw voordat de komkommer in Nederland werd verbouwd. De groene komkommer is niet de enige soort. Er bestaan ook gele en witte komkommers. Komkommers zijn er in verschillende maten. De 'gewone' komkommer is de bekendste. Andere komkommers die we kennen zijn de 'midi-komkommer', 'minikomkommer' en 'lichtgroene komkommer'. Door kasteelt is de komkommer het hele jaar door verkrijgbaar. U herkent een verse komkommer aan een egale glanzend groene schil. De vrucht voelt hard aan en heeft een stevig groen steeltje.

Bewaar een komkommer niet in de koelkast. Komkommers worden het best bewaard bij een temperatuur van 13 tot 15 graden Celsius. Stevige komkommers zijn een week houdbaar. Komkommers slaan geel uit als ze naast tomaten worden bewaard. De zaadjes die in de komkommer zitten, zullen naar mate de komkommer rijper wordt groter worden.

Komkommers zijn goed voor de binnen- en buitenkant van uw lichaam. Een zonverbrande huid vindt baat bij plakjes komkommer. Het zijn gezonde, lekkere dorstlessers en caloriearme tussendoortjes.

Enkele gebruiksvormen van Komkommer

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Komkommer