MijnReceptenboek.nl maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op MijnReceptenboek.nl.

Accepteren

Broccoli

Gebruik van Broccoli

BroccoliU kunt de steeltjes en de bloemetjes van de broccoli eten. Verwijder de groene bladeren en snijd het onderste deel van de stronk van de broccoli af. U kunt de broccoli in lange stukjes snijden, of de roosjes en de stronken in repen. U kunt de broccoli een kwartier in water met een beetje zout leggen om het vuil er uit te laten trekken. Broccoli heeft geen lange kooktijd. Een kooktijd van 5 minuten volstaat. De stronkjes doen er iets langer over. U kunt ook de stronkjes eerst 5 minuten koken en dan de roosjes op het einde toevoegen. Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes beetgaar zijn. Hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze smaak en kleur verliezen. Broccoli kan op verschillende manieren bereid worden. Ze kan zoals hierboven omschreven gekookt worden, en eventueel gegratineerd met (een) kaas(saus). Broccoli doet het prima in ovengerechten, roerbakgerechten, eenpansgerechten, hartige taarten of als bestanddeel van een maaltijdsalade.


Algemene informatie over Broccoli

Broccoli is familie van de bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten. Broccoli komt oorspronkelijk uit Klein AziŽ (het huidige Turkije). Broccoli bevat veel glucosinolaten. Uit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Berkeley te CaliforniŽ (Verenigde Staten), is gebleken dat broccoli dankzij onder andere deze glucosinolaten een goede weerstand biedt tegen kanker. Ook heeft de groente bestanddelen (sulforafaan) die het lichaam beschermt tegen UV-licht. Ander onderzoek heeft aangetoond dat de groente de ziekte van Alzheimer kan tegengaan. Broccoli is dus een van de gezondste groenten ter wereld. Daarbij is het een zeer veelzijdige groente die op vele manieren bereid kan worden.

Het seizoen voor broccoli loopt van juli tot november. U vindt broccoli echter het hele jaar door in de supermarkt en bij de groenteman, omdat broccoli gedurende de andere maanden geÔmporteerd wordt uit Zuid-Europa. Meestal wordt broccoli verpakt verkocht. Dit wordt gedaan om uitdroging en verslapping van de groente tegen te gaan. Bij aankoop let u vooral op de kleur van de bloemetjes. Ze moeten een groene tot blauwgroene kleur hebben. Worden de bloemetjes al geel, dan is het geen verse broccoli meer. U kunt broccoli bewaren in de groentelade van de koelkast. Broccoli smaakt het lekkerst op de dag van aankoop. U kunt de broccoli invriezen door de groente 3 minuten te blancheren voordat u de broccoli invriest. Ingevroren is broccoli 12 maanden houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Broccoli

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Broccoli



Timers

    Nu op ons forum

    Meedoen

    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven

    Culinaire Nieuwsbrief

    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /