Kip

Hier vertellen wij je alles over Kip. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kip.

Gebruik van Kip

Een hele kip kan op veel manieren bereid worden: aan het spit in de oven, onder de grill, gebakken, gebraden, roosteren, in (een braadzak) de oven, in een braadpan bereid. Je kunt kip op talloze manieren marineren. Kip combineert met alles: aardappelen, rijst, pasta, couscous, en noem maar op. Je kunt kip met alle soorten groente serveren. De restjes van de kip kunnen ook prima gebruikt worden. Maak er ragout van, of gebruik het in de soep, of maak er een salade van. Koude kip is ook erg smakelijk. Omdat kip (zonder vel) een mager stuk vlees is, past het prima in caloriearme bereidingen.

  • Gallus gallus domesticusLatijnse naam
  • zie verpakking, liefst bereiden op dag van aankoopHoudbaarheid
  • biologische kip, scharrelkip, braadkip, soepkip, piepkuikenSoorten
  • GevogelteCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kip

Het is een populaire vleessoort: kip. Je kunt ook veel kanten op wat de bereiding betreft van kip. Niet voor niets spreekt men in de reclameslogan over ?het meest veelzijdige stukje vlees?. Van de kip kun je verschillende delen eten: kippendijen, kippenvleugels, kippenbouten, kipfilet, kipdrumsticks, en de kip in zijn geheel, wel of niet uitgehold. Je kunt de hele kip onderverdelen in piepkuiken, scharrelkip, biologische kip, soepkip en braadkip. De kip die eieren produceert voor consumptie is een andere kip dan de kip die wordt gekweekt voor het vlees (met uitzondering van de soepkip). Het zijn verschillende rassen. De meeste slachtkippen, die vaak in een computergestuurde stal worden gehouden, zijn na zes weken al slachtrijp. De scharrelkip, die buiten wordt gehouden, groeit langzamer. Het vlees is ook anders: steviger. De scharrelkippen worden na negen tot tien weken geslacht.

De braadkip is een panklare kip. De kip weegt tussen de 1 en 2 kilo. Deze kip is de meest populaire en wordt het meest gekocht. Omdat het een makkelijk product is, het is immers panklaar. Dat betekent dat hij zonder verdere poespas in de oven, onder de grill, aan het spit of in de braadpan kan worden bereid. Op de verpakking staat aangegeven hoe oud de braadkip is (meestal 9 weken). Het piepkuiken is de kleinste onder de kippen. Het is een jonge kip of haan die na 4 tot 6 weken wordt geslacht. Deze kip weegt niet meer dan 500 gram. Er zit niet veel vlees aan de kip, maar het is wel mals vlees. De biologische kip of scharrelkip wordt volgens bepaalde eisen in de biodynamische industrie gekweekt. Dat zijn strenge eisen betreffende het voer dat de kip krijgt, de bewegingsvrijheid van de kip, en verder staat vastgesteld hoe ze gehuisvest moet zijn. Ten slotte is er de soepkip. Dit is een oudere kip van ongeveer een jaar oud. Meestal zijn het kippen die niet meer voor de eierenindustrie geschikt zijn. Het is een kip met veel vet. De naam van de kip verraadt het al, ze wordt gebruikt om soep of bouillon van te trekken. Het vlees van deze kip kan ook gekookt worden en bereid worden in uiteenlopende gerechten.

Je kunt de hele kip kopen bij de poelier, maar in de supermarkt zijn ze ook vaak (gegaard of diepgevroren) verkrijgbaar. Een hele kip is meestal goedkoper dan losse onderdelen. Maak de kip het liefst op de dag van aankoop klaar. Om bacteriën geen kans te geven, zorg je voor schoon keukengerei en was je je handen voor en na je de kip hebt vastgepakt. Vries een rauwe kip liever niet zelf in, maar koop hem diepgevroren als je hem niet meteen wilt bereiden. In de industrie gebruiken ze speciale vriesinstallaties waardoor de kip razendsnel invriest. Je kunt diepgevroren kip thuis ontdooien door ze in een schaal in de koelkast te leggen. Wees er wel op tijd mee, want het duurt heel wat uren voordat de kip ontdooid is.

Enkele gebruiksvormen van Kip

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kip