AkkoordWij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site.

Aardappelzetmeel

Hier vertellen wij je alles over Aardappelzetmeel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Aardappelzetmeel.

Gebruik van Aardappelzetmeel

Aardappelmeel wordt in de keuken gebruikt als bindmiddel. Het gebruik van aardappelzetmeel geeft een saus of een soep, naast een dikkere binding, een “glanzend doorschijnend laagje”. Om een saus te binden roer je een lepel aardappelzetmeel met een vork los in een laagje water of melk. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Roer de substantie rustig door de kokende saus. Wacht telkens even met het toevoegen van meer substantie. De saus zal geleidelijk aan dikker worden. Een alternatief voor aardappelmeel is maïzena. Maïzena wordt gemaakt van maïszetmeel. Omdat bij gebruik van maïzena een matte substantie ontstaat, wordt er voorkeur gegeven aan het gebruik van het aardappelmeel bij het indikken van sauzen. Maïzena is daarentegen weer geschikter voor het binden van puddingen of melkdesserts. Wil je de saus of soep invriezen, dan kun je de in te vriezen portie beter (nog) niet binden met aardappelmeel. Door het invriezen zal het aardappelmeel namelijk de bindkracht verliezen.

Algemene informatie over Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit bepaalde rassen aardappels. Er zijn namelijk rassen waarvan de aardappels een hoog zetmeelgehalte hebben en daarom hiervoor erg geschikt zijn. In de cellen van deze rassen komen zetmeelkorrels voor, ook wel leukoplasten genoemd. De aardappels worden zodanig vermalen dat deze zetmeelkorrels vrijkomen. Het gewonnen zetmeel wordt gedroogd, waardoor er een poeder ontstaat: het aardappelzetmeel.

Aardappelzetmeel is het hoofdbestanddeel van de instant aardappelpuree die je in de supermarkt kunt kopen. Voor deze instant aardappelpuree worden gekookte aardappelen gemalen, gezeefd en gedroogd. De consument hoeft alleen nog maar kokend water toe te voegen en de aardappelpuree is klaar. Aardappelzetmeel wordt ook gebruikt om vloeistof te binden, bijvoorbeeld soepen of sauzen. De voedingindustrie maakt van het zetmeel gebruik als vulmiddel. Zetmeel wordt ook gebruikt om te worden opgesplitst in suikers. Die suikers kunnen worden omgezet in alcohol. Het is een manier waarop traditioneel wodka uit wordt gestookt. Er worden ook niet-culinaire zaken gemaakt van aardappelzetmeel. Het wordt ook als lijm en stijfsel gebruikt. Ook wordt zetmeel gebruikt bij papierbereiding en in de kledingindustrie.

Aardappel(zet)meel is verkrijgbaar in de supermarkt. Het is een goedkoop product. Het wordt verkocht in kartonnen doosjes en staat meestal tussen de pakjes soepen en sauzen. Aardappelzetmeel is bijna onbeperkt houdbaar als het op een donkere droge plaats bewaard wordt. Belangrijk is dat er geen vocht bij komt. Je kunt het meel daarom het beste in een goed afgesloten bus bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Aardappelzetmeel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Aardappelzetmeel



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Nieuwe Recepten
    Nu op ons forum
    Meedoen
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven
    Culinaire Nieuwsbrief
    De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten & culinaire nieuwtjes! Schrijf je ook nu in!

    E-mail
    Voornaam
    Achternaam

    /