Cognac

Hier vertellen wij je alles over Cognac. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cognac.

Gebruik van Cognac

Je kunt cognac puur (digestief) of met ijs (aperitief) drinken. Cognac kan ook gedronken worden in een longdrinkglas met tonic of cola. Cognac is bekend als begeleider van een kopje koffie na de maaltijd. Wanneer je cognac puur drinkt, wordt hij geserveerd in een groot of klein cognacglas. Een groot cognacglas wordt ook een ?schwenker? genoemd. Sommigen prefereren echter een kegelvormig of tulpvormig glas. Een cognac van goede kwaliteit drink je puur, zonder ijs. Serveer je de cognac op kamertemperatuur, dan komt de smaak het meest tot zijn recht. Cognac drink je met hele kleine slokjes die je eventjes in je mond probeert vast te houden. Niet te lang echter, want dan verbrandt de alcohol de smaakpapillen. Laat een net ingeschonken glas even staan zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Ruik er even aan voordat je hem gaat drinken.

Cognac kan goed in warme en koude gerechten gebruikt worden. De smaak van cognac smaakt perfect bij gevogelte en kalfsvlees. Je kunt de cognac ook gebruiken in de marinade of in de (kreeften)soep. Cognac smaakt prima in romige desserts.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • V.S., V.S.O.P., Extra, X.O., Napoléon, verschillende merkenSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Cognac

Cognac is een sterke drank uit Frankrijk. Het alcoholpercentage van cognac is 40%. De drank wordt gemaakt door middel van het destilleren van witte wijn. De drank is vernoemd naar de Franse stad Cognac. Ze wordt uitsluitend in de Franse departementen Charente en Charente Maritime gemaakt.

Cognac wordt gemaakt van meerdere druivenrassen. Voor het maken van cognac wordt in ieder geval gebruik gemaakt van het druivenras Ugni Blanc. Andere druivenrassen die kunnen worden gebruikt zijn: Colombard , Folle Blanche en Sémillon. Cognac mag pas cognac genoemd worden als er gebruik wordt gemaakt van voorgeschreven soorten druivenrassen. Het is één van de drie voorwaarden. Een andere voorwaarde is dat de drank uit de Cognac regio moet komen. Ten slotte moet de drank dubbel gedestilleerd worden.

De druiven worden na de oogst direct geperst en in vijf tot zeven dagen tijd gefermenteerd tot een troebele wijn. Deze wijn wordt gedestilleerd in een (meestal) koperen destilleertoestel, wat men een alambiek noemt. Het resultaat is een brandewijn met een alcoholpercentage van 30%. Na de tweede destillatie wordt de brandewijn aangelengd met water. Het alcoholpercentage stijgt tot 72%. De cognac wordt op fusten gelagerd om te rijpen. De vaten moeten van eikenhout uit de Franse regio Limousin komen. De leeftijd van een cognac is de periode dat ze in de eikenhouten vat heeft gerijpt.

Cognac is er in verschillende benamingen. De benaming heeft te maken met de rijptijd van de cognac en de samenstelling. V.S., staat voor ?very superior?, (ook aangeduid als ***). V.S.O.P. staat voor ?very superior old pale?. Dan is er nog Extra, X.O. (Exceptionally Old), en Napoléon. De rijptijd van een cognac ligt tussen twee en vijftig jaar. Een oudere cognac smaakt zacht en rond en heeft een bruingele kleur. Jonge cognac is transparant. De grote cognachuizen hebben echter het recht om de kleur en smaak van de jonge cognacs kunstmatig zachter te maken en qua uiterlijk te verouderen door toevoeging van karamel.

Cognac is verkrijgbaar bij de slijterij. Een fles cognac is in principe langere tijd houdbaar. Wanneer de cognac eenmaal is gebotteld, dan rijpt ze niet meer verder. Voor het kopen van een fles cognac dien je meerderjarig te zijn. Het is in veel landen wettelijk verboden om sterke drank aan personen onder de 18 jaar te verkopen. De winkelier mag in geval van twijfel om een identiteitsbewijs vragen.

Enkele gebruiksvormen van Cognac

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cognac