Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Vries beter dan vers?

Lees de column van HildeAls ik thuiskom na een lange dag werken heb ik niet altijd zin om nog broccoli te snijden, boontjes te doppen of worteltjes te schrappen. En dan grijp ik ongegeneerd naar de diepvries- of blikgroente. Nou ja, niet helemaal. Stiekem voel ik me namelijk toch wel een beetje bezwaard: verse groente is immers veel gezonder. Toch?

Maar dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn. Sterker nog, regelmatig zitten er zelfs nog meer voedingsstoffen in bevroren dan in verse groente. Of beter gezegd: in wat wij denken dat verse groente is. Want tegen de tijd dat die krop sla, andijvie, worteltjes of kool in de schappen van de supermarkt liggen, zijn ze al dagen - zo niet weken - uit de grond en onderweg naar de consument. In die tijd verliezen ze soms bijna de helft aan voedingsstoffen, en dan moeten ze thuis vaak ook nog een aantal dagen wachten tot ze worden opgepeuzeld. Zo daalt de gezondheid haast tot het nulpunt, voor mijn gevoel dan.

Nee, dan de diepvriesgroenten. Die worden meteen na de oogst ingevroren, vaak met de shockvriesmethode zodat het product in heel korte tijd wordt bevroren en daarbij kleine ijskristallen ontstaan die de cellen minder schade toebrengen dan het langzaam invriezen. Zo blijven de voedingsstoffen dus beter opgesloten in het voedsel. Zo'n beetje hetzelfde geldt voor groente uit blik of pot: doordat ze snel verwerkt zijn na de oogst en lang geconserveerd blijven zolang de verpakking dicht is, blijft een groot deel van de goede stoffen in de groente zitten. Alleen de stoffen die in water oplossen kunnen wel behoorlijk aan hoeveelheid inboeten, en je zou voor het mooie even moeten opletten of er niet te veel zout of andere stoffen aan zijn toegevoegd.

De meeste voedingswaarde gaat overigens meestal verloren bij de bereiding van groente: door verhitting en het afgieten van kookvocht verliezen we een hoop vitamines en mineralen. Niet dat we nu alles opeens rauw moeten gaan eten of in de magnetron moeten stoppen (schijnt een minder heftige voedingswaardeverwoester te zijn), hoor. Ik bedoel, het moet ook nog lekker zijn, toch? Dan eet ik liever een onsje meer.

Fruit is trouwens ook een uitkomst als het om ingevroren voedsel gaat. Er zijn doosjes en grote zakken vol ingevroren fruit bij de supermarkt of groothandel verkrijgbaar, zodat je ook buiten het seizoen nog kunt genieten van verschillende varianten. Soms boet het iets in op smaak of wordt het waterig als het ontdooit, maar voor verwerking in een smoothie, bij ijs of andere desserts is het een uitkomst en is de voedingswaarde even hoog als bij vers fruit, of zelfs hoger als het 'verse' fruit een lange reis heeft moeten afleggen. Vaak is het trouwens ook nog goedkoper, die zakken uit de diepvries.

Ik probeer me dus geen voedselbarbaar te voelen als ik weer eens een thaise groentemix uit de vriezer trek voor die lekkere curry. Want tenzij ik een eigen moestuin heb of er elke dag een boerenmarkt met streekproducten bij mij om de hoek staat, is diepvries een prima optie.

Bekijk ook

Griekenland wint wél
Grieks voetbal mag dan saai zijn; Grieks eten is dat allerminst. Het is herkenbaar door de geijkte ingrediënten als spinazie, feta, gehakt en aubergine in het basiselftal, maar tegelijkertijd afwisselend en fijn om naar te kijken en van te snoepen. Daar win je de kookbeker in ieder geval wél mee.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven