Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Uit de achtertuin

Lees de column van HildeJe bent tegenwoordig niet meer uitgesproken hip als je je appeltjes, bij de biowinkel, bakker of groenteboer koopt. Ultrahip ben je pas als je je eigen kistje streekproducten krijgt thuisbezorgd of naar de landwinkel in de polder gaat: ambachtelijke producten direct bij de boer of teler. En op de terugweg fiets je dan even langs de molen voor vers meel.

"Deze appels komen uit de gaard hier," wijst de man van de Landwinkel naar zijn bomen om de hoek. Ze zijn van vorig jaar omdat appels nu eenmaal niet elke maand kunnen worden geoogst, maar zien er prima uit. En het heeft gewoon wel wat, appels van zo dichtbij. Ik zie het een beetje als mijn achtertuin: hoe leuk is het om ze zelf te zien groeien en ze vervolgens op te kunnen peuzelen. De zelfgeperste appelsap is helaas allang uitverkocht - te populair.

Streekproducten hebben iets krachtigs over zich. De boerenbedrijven die nog niet zijn opgegaan in megaboerderijen of landerijen houden hun hoofd boven water door een gevoel te verkopen: ambachtelijk, vers en ouderwets goede kwaliteit. En dat allemaal uit onze 'achtertuin'. In mijn geval is die achtertuin het Groene Hart. Wij worden betrokken bij onze landschap en het in stand houden ervan.

Het leuke van de Landwinkels is dat de boerenbedrijven hun producten onderling uitwisselen, en het liefst eerst zo veel mogelijk in de buurt. 'Mijn' landwinkel heeft dus veel producten uit het Groene Hart, zoals kaas en honing van de lokale boerderijen en imkers, maar ook vruchtensappen, chutney en cakemixen uit Friesland, Zeeland en Gelderland. Hoef je tenminste niet hele land door te crossen voor je favoriete boerenproduct.

Ik verliet de winkel dus met een aantal appels, overheerlijke jam, appelperensap, honing en een speciaalbier van Neerlands grond. Maar dat was nog niet alles. Niet alle ambachtelijke voedselverwerkers zijn namelijk aangesloten bij de Landwinkel-keten. Mijn omweg naar huis behelsde dus ook nog de plaatselijke molen, waar iedere week de wieken draaien om de beste granen te malen. Mijn buit: mix voor zesgranenbrood en zware 'bonkelaar'. Wat zal dat heerlijk zijn met die ambachtelijke jam en vruchtensap van dichtbij.

Bekijk ook

Eigen bakker
Wat ben ik trots. Mijn eerste zelfgemaakte brood ligt op de plank. Stokbrood, welteverstaan. Met van die mooie sneetjes aan de bovenkant en een beetje bloem aan de onderkant. Ambachtelijk brood. Uit eigen oven.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven