Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Tijd voor een moestuintje

Lees de column van HildeZeg, hoe staat het met uw moestuintje van de supermarkt? Al iets kunnen oogsten, zoals misschien wat bieslook of basilicum, of heeft het witte monster (schimmel) de kop opgestoken door een iets te enthousiaste bewatering? Helaas loopt het niet altijd op rolletjes, maar ik zeg maar zo: wie zaait, zal heus wel íets oogsten.

Soms gaat het gewoon vanzelf, dat moestuinieren. Dan voel je feilloos aan of je plantje nog wat water nodig heeft of juist niet, en merk je de hulproep op als ze last hebben van claustrofobie: verpotten die handel! Maar heel vaak gaat het ook net niet helemaal zoals gepland. Dan duurt het een eeuwigheid voordat er ein-de-lijk een sprietje boven de grond uitkomt, groeit het juist veel te snel (dunne stengel!) of is de grond constant te nat of te droog. Het kan dan helpen om de potjes een ander, zonniger of juist schaduwrijker plekje te geven.

Maar dat (soms) onvoorspelbare maakt het juist ook wel weer leuk. Stel je voor dat je gewoon kon zaaien, een keertje water geven en dan oogsten: dat maakt het alleen maar saai. Nee, laat mij maar lekker klooien en geduld hebben.

En dat laatste is vooral heel hard nodig. Vooral voor de prei, bosaardbeitjes en aubergines, want het duurt maanden en maanden voordat je die een keertje kunt oogsten. En dan maar afwachten of het er een beetje uitziet. Rucola, tomaat en peterselie zijn dankbaardere moestuinplantjes. Zodra die eenmaal lekker beginnen te groeien kun je blijven plukken en knippen: ze groeien toch wel door.

Het leukste van de moestuinactie vind ik echter het enthousiasme dat het bij kinderen opwekt. Helemaal gebiologeerd staren ze de plantjes groot en kunnen ze haast niet wachten tot het eindelijk op hun bord ligt. Zien ze eindelijk met eigen ogen dat de groente op hun bord niet uit de broccoli- of wortelfabriek komt, maar vanuit een zaadje met wat zon, warmte en water uitgroeit tot een heel gezond product. Ja, soms gaat er wel eens iets mis, maar dat hoort erbij. Dat maakt de groenten die wél succesvol zijn geoogst juist extra lekker.


Bekijk ook

Vol van eigen paasstol
Hoera, het is weer bijna tijd voor het paasontbijt! Dit is, samen met het kerstontbijt mijn favoriete ochtendritueel van het jaar. Lekker uitgebreid wakker worden met een croissantje, een gekookt eitje en verse jus, om daarna af te sluiten met een plak zelfgebakken paasbrood. Maar dan wel zonder die gekke sukadestukjes.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven