Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Eierlei

Lees de column van HildeAl nagedacht over het kerstontbijt? Traditioneel horen daar natuurlijk luxe broodjes, een gekookt eitje en een stol bij, maar wat gedacht van een 'gewoon' ontbijt met een luxe eitje? Met 'eggs Benedict', een gepocheerd ei met Hollandaisesaus, zit je in ieder geval vol tot aan het diner.

Zolang je de kunst van het pocheren van eieren verstaat (wat op zich wel wat oefening vergt), zal dit ontbijt indruk maken aan de ontbijttafel. Het is namelijk een vrij luxe versie van een Engels ontbijt, inclusief bacon of ham, een zacht broodje (Engelse muffin) en hash browns (gebakken aardappelrasp). Maar dan moet dat ei dus wel goed zijn.

Het handigste is om te beginnen met de Hollandaisesaus, die je overigens ook moeiteloos kunt verpesten als je even niet oplet. Met onder andere wat azijn en peper, een flinke kluit boter en een eierdooier is het de bedoeling dat er au bain marie een romige saus ontstaat die later over het eitje heen kan worden gegoten. Al dan niet om de (mis)vorm van het gepocheerde exemplaar te verbloemen.

Pocheren is namelijk geen makkie, maar kan met wat trucjes wel een minder grote faalkans krijgen. Bijvoorbeeld door een scheutje azijn aan het kokende water toe te voegen voordat je het rauwe ei erin laat glijden (al vinden de kenners dat dat de smaak niet ten goede komt). Of door een draaikolk te maken zodat het ei beter zijn ronde vorm behoudt. Hoe het ook zij: zorg dat je genoeg eieren hebt, zodat je wat speling hebt als het misgaat. En anders heb je dus nog een flinke kwak Hollandaisesaus (die zijn naam schijnt te hebben gekregen vanwege de saus die werd bereid toen er een paar eeuwen terug een Hollandse koning op bezoek was in Frankrijk, maar die heeft de saus blijkbaar niet als trofee mee terug genomen, gezien de relatieve onbekendheid ervan in ons land) om eroverheen te draperen. En uiteindelijk gaat het om de smaak: is de vorm afzichtelijk maar is het eigeel nog zacht maar het eiwit wel gestold, dan mag je best trots zijn.

Daarna is het enkel nog een kwestie van een leuk bordje opmaken met het broodje, gebakken spek of ham en het ei met de saus. En wil je een nóg luxere variant voorschotelen, dan is een variant met zalm, roomkaas of spinazie een goede aanrader. Wie daarna nog durft te zeggen dat ie honger heeft, kan zich altijd nog vergrijpen aan de kerststol, maar zeker is dat dat nooit zoveel indruk zal maken als de 'eggs Bennie', de net wat sjiekere versie van de uitsmijter en scrambled eggs.

Bekijk ook

Louche chocoladeletters
De Sint heeft het niet makkelijk deze dagen. Het is koud, zijn pieten zitten in het verdomhoekje en nu kan hij zelfs niet meer een doodeenvoudige chocoladeletter kopen zonder cacaoplukkers of het milieu te benadelen. En dat ondanks het hebben van een keurmerk. Misschien moet Sint maar weer aan de boterletter.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven