Vis frituren

Sardientjes, spiering, sprot en andere kleinere soorten zoetwatervis zijn uitstekende visjes om te frituren. Frituren betekent hier: bakken in heel veel olie. Kleine visjes nemen niet zoveel vet op als de grote exemplaren. Het frituren van vis is lang niet zo eenvoudig. Belangrijk zijn een juiste en gelijkmatige temperatuur. Dat bereik je met een goed functionerende thermostaat (bij elektrisch frituren) of een speciale thermometer. Bij te hete temperaturen verbrand je de vis van buiten, terwijl hij van binnen nog rauw is. Een te lage temperatuur is ook niet goed want dan krijg je een ongewenst vettige buitenkant.


De beste temperatuur om vis te frituren ligt rond de 180 graden Celsius. (Dat is de hoogste stand waarop de thermostaat ingesteld moet worden). Boter of margarine zijn ongeschikt om te frituren. Ze kunnen verhit worden tot een temperatuur van maximaal 110 graden Celsius. Bij hogere temperaturen verbrandt dit vet. Gebruik daarom beter olie of plantaardig vet. Je moet je hierbij wel realiseren dat er ook oliesoorten zijn die ook bij 180 graden Celsius tot het rookpunt kunnen komen. Bij temperaturen boven het rookpunt kunnen schadelijke stoffen vrijkomen die de gezondheid niet ten goede komen.


Frituur nooit teveel vis tegelijkertijd. Vervang het frituurvet ook regelmatig. Frituur niet meer dan vier keer met hetzelfde frituurvet. Filter het afgekoelde vet steeds na gebruik door een dubbele laag filtreerpapier. Dit papier leg je in een zeef. Op deze manier blijven zelfs de kleinste verkoolde stukjes achter in het papier. Het gefilterde vet kun je in een pot met deksel in de koelkast bewaren. Hier blijft het vet tot zes weken houdbaar.


Je kunt eventueel de frituurpan gebruiken als dit uitsluitend voor vis is. De vislucht blijft namelijk niet alleen in het vet hangen, maar ook in de frituurpan. Je kunt ook een oude frituurpan gebruiken die je anders had weggedaan vanwege de aankoop van een nieuwe. Frituurvet met een vissmaak kun je eventueel verschonen door er dobbelsteentjes brood of een lepeltje norit in te bakken en het vervolgens weer te filteren zoals hierboven is beschreven.

Voor een frituurbeslag met bier gebruik je 200 gram bloem, 2 eetlepels olie, 2 eidooiers en een kwart liter bier en wat zout. De bloem roer je met de olie en eidooiers en het bier met een garde tot een glad beslag. Laat het een uurtje in de koelkast rusten voor gebruik.


Lees ook