Sushi

  1. Het bereiden van sushi
  2. Sushi eten in japan
  3. Basisbereiding van de rijst voor sushi
  4. De juiste drank bij sushi
  5. Lees ook

Sushi is een typisch Japans gerecht. De basis van sushi bestaat altijd uit een hapje (kleverige) rijst van een paar centimeter in verschillende vormen met daarop of daartussen diverse ingrediënten. Deze ingrediënten bestaan meestal uit rauwe vis, rauwe garnalen, of rauwe inktvis. Het kan ook bereid worden met gebakken ei of gebakken vis en groenten. Ze zien er prachtig uit deze hapjes. De rijst wordt in laagjes met de vis in een vorm geperst. Dit wordt in kleine stukjes gesneden en opgediend. Of de ingrediënten worden stijf opgerold en hiervan wordt de sushi in plakjes gesneden en opgediend.


Het bereiden van sushi

Voor het bereiden van sushi met rauwe vis gebruikt u alleen zeevis omdat zoetwatervis parasieten kan bevatten en hierom niet geschikt is rauw te consumeren. De rijst wordt vermengd met rijstazijn voor een licht zure smaak en een zoete toevoeging van zoete rijstwijn (mirin) en een snufje zout. Wasabi is een scherpe op mierikswortel lijkende pasta om de sushi op smaak te brengen. Het heeft een zeer krachtige smaak. Voor de meeste soorten sushi gebruikt men zeewier. Deze dunne velletjes kun je al op maat gesneden in de winkel verkrijgen. Serveer bij de sushi sojasaus. Hierin kan men de sushi dippen. Japanners serveren vaak Gari bij de sushi. Dit is ingemaakte gember, in dunne plakjes. Het wordt gebruikt om het palet schoon te maken zodat de smaak van de volgende sushi weer goed tot zijn recht komt. Vaak serveren de Japanners er Daikon bij. Dit is ingemaakte rettich, een groente die smaakt naar radijs.


Sushi eten in Japan

Japan kent vele sushibars, waar de bezoekers rond een lopende band zitten, waartussen de koks voor de ogen van het publiek met veel show de sushi klaarmaken. Ze leggen de sushi op de bordjes en de gasten kunnen nemen wat ze lekker vinden. De koks wisselen de ingrediënten af en de kleuren van de bordjes duiden vaak de prijs aan. Sommige ingrediënten zijn namelijk duurder of kostbaarder dan andere. In restaurants kun je een hele “sushi-tafel” bestellen. Japanners eten de sushi ook als snack in afhaalbakjes.


Basisbereiding van de rijst voor sushi

Het recept voor de rijst die als basis gebruikt wordt voor de sushi is eenvoudig te maken. Men neme voor vier personen 75 gram Japanse of Surinaamse rijst. De rijst kook je in anderhalf liter water in twintig minuten gaar. De rijst laat u enkele minuten nastomen. Hij moet kleverig zijn, niet papperig.  Klop een halve eetlepel Japanse rijstazijn met een mespunt suiker en een mespunt zout door elkaar. Schep dit door de rijst. Spreid de rijst uit en laat hem afkoelen.

De juiste drank bij sushi

In Japan drinkt men over het algemeen groene thee bij de maaltijd, zo ook bij de sushi. Sommigen prefereren er een biertje bij. Sake is een rijstwijn en dat wordt niet aangeraden bij de sushi omdat deze zelf namelijk ook voornamelijk uit rijst bestaat.


Lees ook